Śląski obiad, czyli... kluski śląskie, roladki śląskie i modra kapusta

autor: , kategoria: kluski, dodano: 2010-11-28
  • Śląski obiad, czyli... kluski śląskie, roladki śląskie i modra kapusta

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie klusek:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Po ostygnięciu dzielimy je na 4 części, jedną z nich odkładamy na bok i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (proporcja 1:4), dodajemy jajka i mieszamy ręką. Jeśli cisato jest zbyt rzadkie, dodajemy mąkę dopóki nie będzie nam się kleić do ręki (w takiej proporcji powinno być ok, jednakże wszystko zależy od ziemniaków, jeśli są "wodniste", musimy dodać więcej mąki). Następnie na stolnicę (może być talerz lub cokowiek innego) sypiemy trochę mąki i na nią układamy zrobione kluseczki. A jak je zrobić? Z wygniecionego ciasta formujemy nie za wielkie kuleczki, spłaszczamy je nieco i na ich środku palcem robimy dziurkę - służy do zatrzymania na sobie sosu. Tak przygotowane kluski kolejno dodajemy do wrzącej wody (do której uprzednio dajemy odrobinę mąki ziemniaczanej - sprawi, że kluski się nie rozlecą). Garnek z kluskami przyrywamy i czekamy aż kluchy wypłyną na powierzchnie. Wtedy jeszcze czekamy ok 3 minut i za pomocą cedzaka wykładamy na talerze. Kluseczki gotowe! :)

Przygotowanie rolad:
Mięso tłuczemy aż będzie cienkie. Każdy przygotowany tak plaster posypujemy wegetą, czosnkiem i musztardą. Na brzegu mięsa (szerszej części) układamy wszerz kawałeczki szynki/boczku, na to półplastry cebuli i nie za długie paseczki ogórków. Zwijamy jak to się robi z roladą. Boki zawijamy do środka by farsz nie wypłynął. Posypujemy dookoła papryką słodką. W razie potrzeby można pomóc sobie wykałaczkami, by roladki się nie rozleciały.

Gdy roladki zwinięte to pora na ciag dalszy z sosem:
Roladki ułożone na patelni podpiekamy leciutko na 1 łyżce margaryny. Nastepnie dodajemy wodę (tyle, by przykryła do połowy roladki), pokrojoną w drobna kosteczkę cebulkę, 2 ząbki czosnku i przyprawy. Dusimy roladki w tym wszystkim ok 40min co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Po tym czasie dolewamy wodę i dorzucamy jedna kostkę mięsna (wody ma być tyle, co na początku). Wyjmujemy na chwilę roladki na bok. Następnie do połowy szklanki wody dosypujemy 2 opakowania sosu ciemnego i zalewamy nasz sos. Po zagotowaniu próbujemy czy nie trzeba dodać jakiejś przyprawy i patrzymy czy sos nie jest zbyt rzadki - jeśli tak, zatrzepujemy go odrobiną wody z mąką pszenną. Wkładamy roladki. Przez 5 min jeszcze trzymamy na małym ogniu, ciągle pilnując, by sos nie przywarł. Gotowy! :)

Przygotowanie modrej kapusty:
Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka i gotujemy aż będzie miękka - nie może być zbyt miękka, rozgotowana! W międzyczasie cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na oleju. Tak, by była szklista - nie przypieczona.
Po ugotowaniu kapusty, odcedzamy ją i wlewamy do niej cebulkę z olejem. Dodajemy ocet (kapusta zmieni wtedy kolor), cukier, sól i pieprz. Trzymajac na średnim ogniu ciągle to mieszamy przez jakies 10-15 min aż kapusta stanie się papką (będzie jej wtedy 2 razy mniej). Jeśli ktos lubi bardziej wyraziste smaki, może dodać odrobinę więcej przypraw, tak, jak ja mam w zwyczaju :)


Obiadek gotowy, w sam raz na niedzielę. Jest naprawdę pyszny! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Amerykańskie pancakesy
  • Mniam: 3
    Amerykańskie pancakesy
  • Mniam: 1
    Chipsy jabłkowe
  • Mniam: 3
    Domowe lody- zdrowy, łatwy sorbet