Szczupak w pieczarkach
Składniki:
- szczupak [1 szt.] (filet bez skóry)
- pieczarki [8 szt.] (dość duże)
- masło [1 łyżka]
- sok z cytryny
- seler naciowy (do dekoracji)
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Informacje wstępne: Szczupak to ryba słodkowodna, dlatego kropienie jej cytryną nie należy do konieczności, ale na pewno wzbogaca smak. Filet zawiera ości i są one duże (długie) - ma to swoje plusy i minusy, łatwo je wyciągnąć, ale robi się to przy jedzeniu, więc gościom lepiej nie podawać, bo będą się bawić :) Co do smaku, jest to ryba dość delikatna, może nawet mdła, ale dla mnie to spory plus, nie jedzie tranem ;-)
Rybę rozmrażamy, osączamy z wody. Obficie sypiemy pieprzem cytrynowym lub czarnym, kropimy sokiem z cytryną, można na rybce ułożyć mniejsze cząstki cytryny dla przesiąknięcie aromatem. Podobnie robię z selerem naciowym. Odstawiamy na jakieś 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200-230 st. W tym czasie oczyszczam, obieram i kroję pieczarki na dość spore kawałki, przesmażam je na teflonowej patelni bez tłuszczu przez ok. 3 min. (preferuję pieczarki wilgotno-suche, jak w pizzach z restauracji)
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym (uwaga - zostawiam cytrynę i seler), posypujemy pieczarkami, na które kładziemy masełko.
Pieczemy w piecu ok. 20 min.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z łososiem
Komentarze