Pomarańczowe kruche ciasteczka

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-08
  • Pomarańczowe kruche ciasteczka

Składniki:

  • masło [250 g]
  • cukier puder [80 g]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • mąka pszenna [300 g]
  • skórka z pomarańczy [2 łyżki]
  • sok pomarańczowy [60 ml]
  • czekolada mleczna [60 g] (roztopiona)

Przygotowanie:

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.

Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki.

Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.


Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić lukier

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe