Strudel makowy

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel makowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel makowy

Składniki:

  • cukier [12 dag]
  • żółtko z jajka [8 szt.]
  • białko z jajka [4 szt.]
  • wanilia
  • migdały [8 dag] (w łupinie)
  • mak [8 dag]
  • mąka [4 dag]
  • masło [2 dag] (do posmarownia blachy)
  • miód [1 l] (nadzienie)
  • migdały [6 dag] (nadzienie)
  • ciastka korzenne [3 dag] (piernik, nadzienie)
  • białko z jajka [2 szt.] (glazura)
  • cukier [6 dag] (glazura)
  • migdały [3 dag] (glazura)

Przygotowanie:

Utrzeć żółtka z cukrem i wanilją, dodać utarty mak, mąkę i siekane z łupiną migdały, wkońcu zmieszać lekko z bitą pianą, rozciągnąć na posmarowaną blachę na 1/2 palca grubości, piec w piecu, bacząc, by nie wysuszyć. Po upieczeniu posmarować powierzchnię lekko zrumienionym miodem, posypać cienko poszatkowanemi migdałami bez łupin i utartym piernikiem, zwinąć jak strudel, póki gorący, aby nie pokruszył się, zawinąć w serwetę na kilka minut, poczem ponownie położyć na blachę, nałożyć z wierzchu ubitą z cukrem pianą, posypać posiekanemi migdałami i zasuszyć w piecu. Krajać w ukośne kawałki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką