Bułka z otrębów - Dukan

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-12-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułka z otrębów - Dukan
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułka z otrębów - Dukan
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułka z otrębów - Dukan
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułka z otrębów - Dukan
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułka z otrębów - Dukan
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułka z otrębów - Dukan

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 200'C.

W naczyniu/pojemniku który nadaje się do pieczenia w piekarniku, rozbijamy jajko, dodajemy czubate łyżki mąki z otrąb (owsianych lub mieszanych: owsiano-pszennych), proszek do pieczenia i sól. Mieszamy widelcem, na koniec dodajemy tyle mleka, by ciasto się rozrzedziło i miało konsystencję gęstego ciasta na naleśniki/gofry.

U mnie piekarnik rozgrzewa się dosyć długo, także zanim zdążę włożyć do niego ciasto, otręby wypijają część mleka,więc przed samym włożeniem do piekarnika dodatkowo masę rozrzedzam. Sprawdźcie, być może bedziecie musieli zrobić to samo.

Ciasto pieczemy przez 20min.


Bułkę z pojemnika wyciągamy jak trochę ostygnie. U mnie za pojemnik robi metalowy kubek, także najpierw muszę podważyć bułkę w paru miejscach, dopiero jak się odklei od boków i spodu - sama wyskakuje :)
Bułka w środku jest bardzo mięciutka, lekko wilgotna, trzeba uważać przy krojeniu.
Czasem dodaję do masy jakieś zioła suszone :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-12-09 13:40:31
    Sensuel
    WOW....jak byłam na protalu to jadłam jakiś mało ciekawy chleb :/,a tu takie cudo.A skąd wziąć mąke otrębową?Można ją zrobić z otrębów miksując na pył??
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-12-09 15:01:21
    anka_bunio
    Wygląda bardzo apetycznie... Na pewno wybróbuję
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-09 15:13:30
    aleksaa
    Sensuel, właśnie tak
    ostatnio widziałam że na allegro sprzedają już gotową mąkę z otrębów (to rozwiązanie dla tych co nie mają młynka) ale mimo wszystko wolę sama zmielić otręby bo nigdy nie wiadomo na ile uczciwy jest sprzedawca
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-12-10 13:36:27
    Sensuel
    2
    Właśnie zajadam się tym wynalazkiem.
    Smakuje brdzo dobrze
    Pachnie jajecznicą
    Szybko się robi
    Mało składników potrzeba do wykonania tego

    Mi wyszła dość mała ,ale syta.
    I nie taka jak tobie na zdjęciu,nie wiem czemu.Może kewstia piekarnika.
    Cięzko było mi wyciągnąć z naczynka,ale się udało.

    Dobre...bradzo dobre (już zjadłam).Myślę,że nie raz i nie dwa zrobię takie cudo sobie na śniadanie,bo to fajna alternatywa dla zwykłego czy też razowego chlebka.
    No i nie tylko dla dukanek
  • aleksaa, 2010-12-11 13:54:26
    aleksaa
    hmm skoro wyszła Ci mała, to jest pare opcji (mi też czasem wychodzi bardziej płaska):
    1. proszek był zwietrzały albo dałaś go za mało
    2. ciasto nie miało odpowiedniej konsystencji, nie może być ani za rzadkie ani za gęste (następnym razem postaram się odmierzyć i dokładnie podać ilość mleka)
    3. miałaś szerokie naczynko, to na zdjęciu tak wyrosło bo było w mniejszym kubku robione
    4. wstawiamy bułkę do rozgrzanego piekarnika, nie wcześniej.

    Skoro Ci zasmakowała to z pewnością zrobisz ją jeszcze nie raz i na pewno wyjdzie wspaniała
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-12-11 14:29:55
    Sensuel
    Naczynko to faktycznie mogłam mieć troszkę szersze,bo to takie jak do muffinek tylko gliniane.Mleka dałam troszkę,chyba nie było potrzeby bo jajko dało dość sporo.Bułkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika.Będę kombinowała....nie poddam się,bo mi smakowało
    Komentarz
  • SISMADA, 2011-01-03 10:50:12
    SISMADA
    1
    W smaku doskonałe, ale wygląd pozostawiał wiele do życzenia, bo bułka przywarła na maxa do miseczki, jednak zmienię naczynie i zwiększę proporcje i wykorzystam ponownie w formie chlebka.
    Dzięki za przepis!
  • Prymulka_karmazynowa, 2012-05-28 14:13:24
    Prymulka_karmazynowa
    Przepis jest świetny. Nie raz już probowałam zrobić jakąś bułeczkę, czy ciacho ze zmielonych otrębów - zawsze wychodziło suche jak wiór i musiałam sobie wmawiać, że jest smaczne. Ale ta bułeczka jest na prawdę rewelacyjna! Masę przelewam do papierowych foremek na muffinki. Wychodzą 3 - 4, piękne, rumiane, z taką słoną, lśniącą skórką. Dodaję do masy posiekany szczypiorek, czy cebulkę i mam bulkę cebulową. (:
    Wypróbuję też kiedyś wersję na słodko. Zamiast soli - slodzik, no i może jakieś rodzynki... Ciekawe co z tego wyjdzie.
    A co do przywierania bułeczek. Zazwyczaj to dopadam do
    nich zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i wtedy troszkę spoku zostaje na papierku, ale nadal wygląda to ładnie. Gdy zostawiam sobie jedną na później to bez problemu odchodzi od papierka.

    POLECAM!
    Komentarz
  • Prymulka_karmazynowa, 2012-05-28 14:18:09
    Prymulka_karmazynowa
    Mam tylko pytanie.
    Zawszę robię jedną porcję która szybko znika.
    A czy gdybym od razu zrobiła więcej i bułeczki rozłożyła sobie na dwa, czy też trzy dni, nadal będą takie cudowne i wilgotne? Bo codzienne włączanie piekarnika i wyrabianie ciasta jest dość uporczywe, zwłaszcza dla portfela.
    Komentarz
  • aleksaa, 2012-05-29 12:04:10
    aleksaa
    mi czasami zostawała kromka lub dwie na następny dzień i były OK nigdy wiecej niż 1 bułkę nie piekłam, także jesli spróbujesz to podziel się prosze doświadczeniem!
    Komentarz
  • imitate, 2013-01-07 20:43:32
    imitate
    0
    Smaczna bułeczka tylko jeden minus, bo nie chciała odstać mi od dna
  • Nenowiec, 2013-02-08 21:52:54
    Nenowiec
    0
    A ja jestem leniem, dlatego podzielę się z wami innym patentem. Takim dla leni Jajko, pół łyżeczki proszku, sól, oregano( albo co kto lubi) łyżkę serka homogenizowanego ( naturalny 0%) oraz 3 łyżki otrąb ( nie mielonych) Mieszam w kubeczku, a potem wstawiam do mikrofalówki na 3,5 minuty(750v). Buła jak ta lala i świetne rozwiązanie dla tych, co się rano spieszą
  • nelka94, 2014-01-07 09:51:46
    nelka94
    Otręby są bardzo ważne w diecie, ponieważ dziesiejsze jedzenie jest mocno przetworzone i nie ma ło blonnika. Do mąki można jeszcze dosypać otrębów np. Orkiszowych
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe