Krokiety z opieńkami i ziemniakami

autor: , kategoria: naleśniki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety z opieńkami i ziemniakami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety z opieńkami i ziemniakami

Składniki:

Przygotowanie:

Obgotowane opieńki lub inne grzybki kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w kostkę, paprykę czyścimy z nasion i również kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i pokrojona paprykę. Mieszamy chwile, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i sola .

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

3 -4 średnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gnieciemy na papkę. Łączymy z grzybami.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy nasze upieczone wcześniej naleśniki. Zwijamy w rulonik, zawijając brzegi. Dwa jajka rozbijamy do talerza. W drugim talerzu szykujemy sobie bułkę tartą. Obtaczamy każdy krokiet w jajku następnie w bułce i smażymy na gorącym oleju na rumiano. Idealnie smakuje z czerwonym barszczem lub same. Robiłam je pierwszy raz i smakowały nawet dzieciom.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • dooro, 2010-12-11 19:39:42
    dooro
    zapomniałaś dodać w składnikach ziemniaki
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-12-26 01:18:29
    cholernarejestracja
    O rany, wyglądają rewelacyjnie...czy można czymś zastąpić opieńki? Nigdzie ich nie widziałam...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe