Kolorowe pierniczki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kolorowe pierniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kolorowe pierniczki

Składniki:

  • miód (2-2,5 łyżki)
  • margaryna [100 g]
  • woda [1 łyżka]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • przyprawa korzenna [1 op.]
  • jajka [1 szt.]
  • mąka pszenna [300 g]
  • cukier puder [50 g]

Przygotowanie:

Miód z margaryną roztopić, wymieszać i ostudzić. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do masy miodowej dodać sodę, przyprawę korzenną i jajko, dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, potem połączyć z masą miodową. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Piec ok. 10 - 15 minut na złoty kolor w 150 st.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: panna cotta z owocami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem