Pizza mamy dudiny

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-12-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza mamy dudiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza mamy dudiny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza mamy dudiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza mamy dudiny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza mamy dudiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza mamy dudiny

Składniki:

  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • olej [10 łyżek]
  • drożdże [5 dag] (pół kostki)
  • mleko [0.5 szklanki] (ciepłej)
  • cukier [1 łyżeczka] (do drożdzy)
  • sól - płaska łyżeczka [1 ] (do mąki)
  • FARSZ
  • pieczarki [0.5 kg]
  • cebula biała [0.5 kg]
  • przyprawa do pizzy (lub sól,pieprz bazylia ,majeranek ,oregano lub doprawiamy tak ,jak lubicie)
  • keczup
  • olej (do smazenia)
  • ser żółty [25 dag]
  • woda [1 szklanka] (ciepłej)
  • kiełbasa [20 dag] (lub resztki wędlin)

Przygotowanie:

Pieczarki i cebule podduszamy dodajemy wędline pokrojoną w kawłeczki ,doprawiamy do smaku(pieczarki puszczają wodę,gotowy farsz delikatnie odcedzić;))

Drożdze rozpuścić w mleku z wodą dodać cukier i sól wlać do mąki z olejem wyrobić ciasto
na wysmarowanej olejem blaszce(takiej do ciasta z bokami)rozłozyć ciasto spód i boki wymazać keczupem nałożyć farsz posypać grubo startym serem
piec w nagrzanym do 200C piekarniku 30-35 minut


Farsz możemy dowolnie modyfikować , można dodać np.resztki leczo, lub samą podduszoną paprykę kolorową, świetnie smakuje taka pizza posypana natką pietruszki

Smak dawnej polskiej pizzy(jak pizzerie mało znane były w latach 80tych)--moja siostra taką piekła,przepis odkurzony przez moją mamę:) rok temu

fotki z dzisiaj--do farszy bazy dodałam trochę podduszonego kabaczka i cukinii oraz 2 łżki koncentratu pomidorowego

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz biały

Komentarze

  • giancarla, 2010-12-11 10:11:43
    giancarla
    Prawda, tak kiedyś wyglądała pizza i w moim domu!
    Mile łechcący sentymenty przepis
    Komentarz
  • dudipopka, 2011-03-17 16:55:38
    dudipopka
    w przepisie widze błąd wrrr
    drozdze rozpuszczamy w wodzie z mlekiem(pół mleka i pół wody ciepłej)
    Komentarz
  • dodaja, 2011-03-31 12:22:43
    dodaja
    2
    Robiłam ze 3 razy i zawsze palce lizać. Pizza jest rewelacyjna i będe ją robić do znudzenia !
    Fotografie wzmogły burczenie w brzuchu
  • studentkaAM, 2011-08-20 08:36:46
    studentkaAM
    2
    Pizza w smaku przepyszna, choć moim zdaniem ciasto wychodzi ciut za suche... No ale moze to kwestia mojego piekarnika, który pali dosłownie wszystko :/ swoją pizzą piekłam przez 10 min w 150 stopniach, po czym zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni. A i tak ser mi się od góry przypiekł, aż za bardzo :/ Efekt poniżej...
  • kliwia, 2011-09-19 16:40:26
    kliwia
    2
    Właśnie zorbiłam!
    smak bardzo dobry, ale ja to ciasto rozwalkowalam na tej duzej blaszce co z piekarnika pochodzi.
    Gdybym zrobila w takicj od ciasta to by bylo samo ciasto do jedzenia. a i tak uroslo przeciez.
    Najwazniejsze ze nie trzeba czekac az urosnie drozdzowe - nie cierpie czekac wywalilam od razu na blache rozwalkowalam i gotowe

    Tez zmniejszylam temp. bo mi sie mozarella przypiekla na brazowo
  • dudipopka, 2011-09-27 14:09:07
    dudipopka
    StudentkaAM jestem zaszokowana widokiem twojego wypiekuja swoją pizze musiałabym chyba trzymać godzine w piekarniku zeby tak wyglądała
    co do suchości ciasta można poeksperymentować dodać więcej oleju lub mleka/wody

    klikwia ja robie w srebrnej blaszce bo uwielbiam smak ciasta i ze go jest dużo ale jak kto woli

    dziękuje wszystkim za opinie buśśka
    Komentarz
  • dudipopka, 2011-09-27 14:10:24
    dudipopka
    aha i ja nie robie z mozarellą tylko z gołdą lub innym serem żółtym może dlatego mi sie nie przypala
    Komentarz
  • studentkaAM, 2011-11-08 15:52:04
    studentkaAM
    Może to właśnie wina tego, że była to mozarella No albo po prostu nie miałam jeszcze wyczutego piekarnika... Teraz jak w przepisie pisze 180 stopni, to ja ustawiam 120 i się wszystko ładnie dopieka
    Komentarz
  • teacherka, 2012-01-17 23:29:29
    teacherka
    2
    Pizza zawsze najlepsza. Choć przyznać muszę, że nie ja robię tylko TŻ. REWELACJAAAA! Zazwyczaj robimy z serem, oliwkami/kukurydzą i szynką. Cała moja rodzinka również zachwycona! Ciasto robi sie dośc szybko, nie trzeba czekąc aż urośnie. Nie robi się przy tym bałagan I co najważniejsze - ani ona gruba ani cienka. Chrupiąca ale i "puchata". Dzięki Dudi
  • dudipopka, 2012-02-02 00:17:27
    dudipopka
    dzięki wielkie!!
    Komentarz
  • Moniccczqa, 2013-07-14 17:18:16
    Moniccczqa
    0
    Wyszło pysznie super przepis. Ja dodałam tylko więcej mąki bo ciasto się do mnie strasznie kleiło. Przepis ląduje w ulubionych.
  • pappaya, 2016-11-20 16:33:04
    pappaya
    prosze o porade, bo nie mam swiezych drozdzy tylko suche.
    Jaka iloscia suchych drozdzy zastapic swieze?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką