Sernik Łaciaty

autor: , kategoria: serniki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik Łaciaty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik Łaciaty

Składniki:

Przygotowanie:

Na ciasto kakaowe: W rondelku podgrzać masło, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz mleko, a następnie ostudzić.

Do ostudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Powstałą masę wymieszać z mąką i pianą ubitą z białek.

Na masę serową: Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami jaj. Dodawać po łyżce zmielony twaróg i nastepnie wymieszać.

Wlać budyń rozmieszany ze słodką śmietanką oraz pianką z białek. Ostrożnie wmieszać bakalie.

Ciasto kakaowe przelać do natłuszczonej masłem formy. a na nie masę serową.

Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.

Pozostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia przez około 30 min, aby nie opadło. Na koniec udekorować ciasto według uznania, np. posypką i polewą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • magdziaa, 2013-01-11 13:10:56
    magdziaa
    Sernik wygląda smakowicie, ale mam parę pytań: Budyń (ugotowany) rozmieszać z nie ubitą śmietanką 30% ? Poza tym na jaką blaszkę jest to przepis?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe