Drożdżowe róże

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe róże
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe róże

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko podgrzać i dodać do niego rozdrobnione drożdże. Dobrze rozmieszać, odczekać chwilę i wlać do ciasta. Ciasto b.dobrze wyrobić z mąki, żółtek, mleka z drożdżami, soli, cukru i margaryny. Gdy się klei, podsypywać mąką. Odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Potem podzielić na 3 części. Wałkujemy najpierw 1-szą część na cienki, w miarę okrągły placek (im cieńszy, tym lepsze róże). Na placku rozsmarowujemy b. cienką warstwę zmiksowanego kremu, na to sypiemy zmielone orzechy włoskie (można kupić gotowe). Całość zwijamy w rulonik i kroimy na małe (+-4 cm) kawałki. Każdy kawałek zamykamy od spodu, tworząc pąk róży. Układać na pergaminie, na blasze w odstępach (ciasto rośnie). Piec w temp. ok. 185-190 stopni ok. 20 minut. Efekt jest niesamowity, ponieważ ciasto drożdżowe formuje w tych rulonikach śliczne pąki róż. Smacznego!
Jeśli ktoś ma w domu urządzenie do pieczenia chleba, to wyrobienie samego ciasta drożdżowego jest bardzo szybkie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe