Świąteczny tort śliwkowo-bezowy

autor: , kategoria: torty, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy

Składniki:

  • mąka pszenna [35 dag] (na ciasto)
  • masło [20 dag] (na ciasto)
  • żółtko z jajka [3 szt.] (na ciasto)
  • cukier puder [1 łyżka] (na ciasto)
  • śmietana [2 łyżki] (18%, na ciasto)
  • budyń śmietankowy [1 op.] (na krem)
  • mleko [1.5 szklanki] (na krem)
  • masło [1 op.] (kostka, na krem)
  • konfitury [50 dag] (ze śliwek, gęste, do posmarowania ciasta)
  • orzechy włoskie (garść, do posypania na ciasto)
  • białko z jajka [4 szt.] (na bezę)
  • cukier puder [1 szklanka] (na bezę)
  • sok z cytryny [1 łyżka] (na bezę)
  • sól [1 szczypta] (na bezę)

Przygotowanie:

Podstwą tego torcika jest pyszne kruche ciasto, posmarowane konfiturami i obsypane posiekanymi orzeszkami włoskimi. To wszystko przykryte kremem budyniowym i ukoronowane chrupiącą bezą :)

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut i wylepić nim dno i boki tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 - 25 minut.

Krem: ugotować budyń w podanej ilości mleka, przestudzić. Utrzeć na puch masło i powoli dodawać do niego wystudzony budyń.
Na wystudzony kruchy placek wyłożyć konfitury śliwkowe, posypać orzechami, posmarować
kremem.

Beza: Białka ubić ze solą na sztywno, dodać sok z cytryny, porcjami dodawać cukier puder, powoli ubijając. Piana ma być lśniąca. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (takiej wielkościw jakiej był pieczony torcik) wyłożyć bezę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C, z włączonym termoobiegiem ok 60 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wyłożyć na krem budyniowy.

Smacznego!

*czas bez chłodzenia ciasta
*przepis na tortownicę 24 cm

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Komentarze

  • sylwii_w, 2010-12-27 21:30:17
    sylwii_w
    Szkoda,ze wcześniej nie znalazłam tego przepisu, tak apetycznie wygląda i przepis tez nieskomplikowany. Jak spróbuje na pewno recenzję Pani wystawię.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką