Świąteczny tort śliwkowo-bezowy

autor: , kategoria: torty, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny tort śliwkowo-bezowy

Składniki:

Przygotowanie:

Podstwą tego torcika jest pyszne kruche ciasto, posmarowane konfiturami i obsypane posiekanymi orzeszkami włoskimi. To wszystko przykryte kremem budyniowym i ukoronowane chrupiącą bezą :)

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut i wylepić nim dno i boki tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 - 25 minut.

Krem: ugotować budyń w podanej ilości mleka, przestudzić. Utrzeć na puch masło i powoli dodawać do niego wystudzony budyń.
Na wystudzony kruchy placek wyłożyć konfitury śliwkowe, posypać orzechami, posmarować
kremem.

Beza: Białka ubić ze solą na sztywno, dodać sok z cytryny, porcjami dodawać cukier puder, powoli ubijając. Piana ma być lśniąca. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (takiej wielkościw jakiej był pieczony torcik) wyłożyć bezę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C, z włączonym termoobiegiem ok 60 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wyłożyć na krem budyniowy.

Smacznego!

*czas bez chłodzenia ciasta
*przepis na tortownicę 24 cm

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • sylwii_w, 2010-12-27 21:30:17
    sylwii_w
    Szkoda,ze wcześniej nie znalazłam tego przepisu, tak apetycznie wygląda i przepis tez nieskomplikowany. Jak spróbuje na pewno recenzję Pani wystawię.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem