Amoniaczki świąteczno-noworoczne

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki świąteczno-noworoczne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki świąteczno-noworoczne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki świąteczno-noworoczne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki świąteczno-noworoczne

Składniki:

  • mąka [1 kg]
  • cukier [1 szklanka]
  • margaryna [1 kostka] (najlepiej Kasia, 250 dkg)
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [5 szt.]
  • orzechy laskowe (do ozdoby)
  • migdały (do ozdoby)
  • cukier brązowy (do ozdoby)
  • amoniak [4 łyżeczki] (płaskie)
  • cukier (gruby, do ozdoby)

Przygotowanie:

Są to moje ulubione ciasteczka:) Piekę je od 5 roku życia, wtedy jeszcze tylko pomagałam mamie, a teraz robię je kiedy mam ochotę na coś słodkiego:) Jednak zawsze będą mi się kojarzyły ze Świętami!

Roztopić tłuszcz, poczekać aż trochę ostygnie. Wlać tłuszcz do dużej miski, dodać cukier, jaja (4 sztuki), mleko - wymieszać razem mikserem. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Miksować mikserem lub ucierać rękami jak ciasto na pierogi, aż będzie gładkie.

Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na ok. 3-4 mm. Resztę zawinąć w ściereczkę, żeby nie wysychało. Foremkami lub szklanką wycinać kształty ciasteczek. Najfajniejsze są serduszka, gwiazdki, choinki, misie.

Obok przygotować sobie białko z jajka (1 jajko) i pędzelek, którym będziemy smarować ciastka oraz na talerzyki wysypać cukier gruby, brązowy i różnokolorowe posypki. Maczać w nich pomalowane białkiem ciastka. Na ciasteczka można powciskać orzechy laskowe, migdały.

Ciastka wkładać do mocno rozgrzanego piekarnika i piec ok.10 min w temperaturze 180 st.

Amoniaczki można przechowywać nawet do 10 dni w metalowym lub szklanym pojemniczku. Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły!

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Zdrowe przekąski: top 9 według Polki.pl

Komentarze

  • PatrykLubik, 2017-04-05 11:49:26
    PatrykLubik
    a, żeby były takie fajne kruchutkie dobrze jest spróbować zrobić z mąki krupczatki np szymanowskiej, do kruchego ciasta jest najlepsza
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką