Penne ze szpinakiem i kurczakiem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne ze szpinakiem i kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Filet z kurczaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Doprawić przyprawą warzywną i białym pieprzem. Usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni.

Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać zamrożony szpinak, podlać odrobiną wody lub rosołka warzywnego; przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu do rozmarznięcia szpinaku.
Można równieć dodać posiekane pieczarki. Doprawić do smaku przyprawą warzywną i pieprzem. Poddusić.

Do składników na patelni dodać serek topiony (może być zwykły śmietankowy, ale też np. ze szczypiorkiem, z pieczarkami) i podgrzewać wolno, dopóki się nie rozpuści. Następnie dodać usmażonego fileta.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie; wymieszać ze składnikami na patelni.
Od razu podawać.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • kropka75, 2011-09-30 13:34:36
    kropka75
    2
    Szybkie i proste, ale mnie brakuje smaku. Wszystko tu jest na warzywku czy innej wegecie. Coś bardziej naturalnego by się przydało, choćby jakieś zioła, albo jakiś aromatyczny ser zamiast topionego.
  • passionfruit, 2012-05-22 21:38:19
    passionfruit
    1
    kropka, ja robie podobnie, ale zamiast wegety daję sporo czosnku, przyprawiam dosyć mocno pieprzem. Dla mnie jest pycha.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe