Ciasto makowo-jogurtowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto makowo-jogurtowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto makowo-jogurtowe

Składniki:

  • jogurt naturalny [150 ml]
  • cukier [200 g]
  • mąka [300 g]
  • mak [150 g]
  • jajka [3 szt.]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • olej słonecznikowy [150 ml]
  • cukier puder [15 dag]
  • sok z cytryny [3 łyżki]
  • woda [1 łyżka]

Przygotowanie:

Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zemleć. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników łącznie z makiem i delikatnie wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Lukier - do cukieru pudru ododać 3 łyżki soku z cytryny i wrzącej wody , wszystko wymieszać, aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto i poczekać aż polewa wystygnie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami

Komentarze

  • julias, 2010-12-21 14:04:14
    julias
    Wygląda zachęcająco
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem