Ciasteczka migdałowe

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka migdałowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • masło [1 kostka]
  • cukier puder [1 szklanka]
  • cytryna [1 szt.]
  • migdały [1 op.] (małe opakowanie)
  • mąka (1 szklanka na początek, potem w miarę potrzeby)

Przygotowanie:

Migdały spażyć i zdjąc skórkę (jeśli nie mają skórki, to nie ma problemu), następnie drobno posiekac, najlepiej tasakiem. Z cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. W tej kolejności, odwrotnie będzie raczej trudno.

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiana przez sito mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz migdały i wyrobic lekkie ciasto. W tym momencie mąki trzeba będzie dosypywać, żeby ciasto przestało kleić się do rąk. Uformować kulę, owinąć folią i wsadzić do lodówki na dwie godziny.
Rozwałkować dość cienko, obficie podsypując mąką i wykroić foremkami ładne ciasteczka.

Ułożyć na suchej blasze, piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem