Pyszne pierniczki

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne pierniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne pierniczki

Składniki:

  • miód [4 łyżki] (musi być płynny, najlepiej lipowy lub akacjowy)
  • masło [5 łyżek] (musi być dość miękkie, możemy zastąpić margaryną)
  • jajka [1 szt.]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • mąka tortowa [2.25 szklanki]
  • soda oczyszczona [2 łyżeczki]
  • przyprawa do pierników [4 łyżeczki] (polecam Appetita)
  • kakao [2 łyżeczki]
  • cynamon [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy jajko, masło i miód. Ciasto wyrabiamy tak, by powstała jednolita zwarta kulka. Jeżeli ciasto będzie za miękkie (będzie się rozpływało w rękach) dosypujemy mąki, przy odwrotnej sytuacji możemy dolać odrobinę mleka (może być kwaśne).

Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Wykrojone ciastka kładziemy na wysmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze.

Po upieczeniu jednej porcji nie trzeba ponownie smarować blachy. Cieniutkie i małe pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5 min, z kolei grube i duże ok. 10 min.

Gotowe pierniczki możemy polukrować lub polać polewą czekoladową.

Ilość porcji i czas przygotowanie podany przeze mnie jest tylko i wyłącznie orientacyjny. Wszystko zależy od tego, ile czasu zajmie nam wykrawanie pierników, jak grube będą ciastka i jakich foremek użyjemy :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: karkówka w sosie cebulowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką