Świąteczny piernik Vesenki

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny piernik Vesenki

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • przyprawa do pierników [2.5 łyżeczki]
  • olej [0.4 szklanki]
  • miód [2 łyżki] (czubate)
  • jajka [2 szt.]
  • aromat waniliowy do ciast [0.5 łyżeczki] (lub lepiej ziarenka z połowy laski wanilii)
  • kawa [0.5 szklanki] (mocnej, świeżo zaparzonej, lub alternatywnie mocnej herbaty)
  • sok pomarańczowy [0.25 szklanki] (sok wyciśnięty z jednej większej pomarańczy)
  • wódka czysta [3 łyżki] (można zastąpić sokiem z pomarańczy)

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo proste, a piernik naprawdę pyszny. Warto spróbować :)

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Foremkę (tym razem piekłam w tortownicy) posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Bierzemy sporą miskę. Wsypujemy mąkę, cukier, sól, sodę, przyprawę do pierników i mieszamy razem. Robimy dołek i wlewamy olej, miód, kawę, sok, wódkę i aromat waniliowy. Wbijamy jajka.

Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Powstanie dość rzadka masa.

Przygotowaną formę wypełniamy ciastem.Pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka)

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki .

Ten przepis można sobie urozmaicić.
Można przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta 1/4 szklanki płatków migdałowych.
albo
po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu polać polewą (zagotowujemy razem w garnuszku (mieszając) 1/4 kostki masła, ok.1/3 szklanki cukru , 3 łyżki kakao i dwie łyżki wody) I już :)
albo
możemy przekroić przestygnięte ciasto w połowie i posmarować w środku powidłami śliwkowymi.
albo
można użyć drobno zmielonej mąki pszennej pełnoziarnistej (ja bardzo sobie chwalę Lubellę Pełne Ziarno)

Proporcje na średnią keksówkę lub tortownicę ok. 26cm.

Na zdjęciach wersja z polewą. Przepyszna :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem