Sos grzybowy

autor: , kategoria: sosy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby moczyć. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Z wywaru pozostawić ok 1szklanki.

Cebule zeszklić na tłuszcz następnie dodać mąkę (zasmażka). Mieszać.

Do wywaru dodać kostkę smakową a następnie podsmażoną cebulke. Grzybki pokroić w kostkę i dodac do pozostałych składników. Na końcu pomału dodawać śmietanę ale uwaga by się nie zważyła.

Ja w swoim sosie dodałam równiez startą na drobnych oczkach marchewke. Ożywia sos czerwonymi akcentami. DOPRAWIĆ :) na ogniu trzymac jeszcze ok 8minut

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • gaga87, 2010-12-27 16:20:33
    gaga87
    1
    Robię tak samo (bez marchewki), tylko śmietankę wolę słodką. Przepis jak najbardziej wigilijny i godny polecenia!
  • beatraxx, 2010-12-27 17:59:53
    beatraxx
    a z marchewką to mama zaszalała w tym roku mamy mnóstwo mrożonych grzybów i nawet czasem kroi ser żółty w kosteczke i sosik bardziej treściwy i nie zabiera smaku grzybów wiec z serem też jest ok. Ale w małych ilościach
    Komentarz
  • gaga87, 2010-12-27 18:42:44
    gaga87
    Ja jednak pozostanę tradycjonalistką jeśli chodzi o sosik wigilijny W okresie pozaświątecznym można pozwolić sobie na różne eksperymenty i wariacje
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-29 22:30:36
    MamaKini
    1
    Szybki, prosty i nie tylko wigilijny.
  • KarolinaK, 2010-12-30 21:31:00
    KarolinaK
    Zamiast smiatany i maki dodaje jedynie serek Creme Bonojur i czekam do zagotowania. Wychodzi przepyszne!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe