Pierniczki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-18
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierniczki

Składniki:

  • margaryna [1 kostka]
  • cukier [1 szklanka]
  • żółtko z jajka [5 ]
  • mąka tortowa [1.5 kg]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • amoniak [0.5 łyżeczki]
  • miód [1 szklanka]
  • mleko [1 szklanka] (kwaśne)
  • przyprawa do pierników

Przygotowanie:

Margarynę, miód, cukier rozpuścić w garnku, przestudzić, dodać żóltka, wymieszać i wszystko wlać do mąki zmieszanej z sodą, amoniakiem i przyprawami do piernika.


Dodać kwaśne mleko, posiekać, wyrobić ciasto, rozwałkować na 0,5 cm.


Wykrawać pierniczki.


Układać na blaszkę, posmarować jajkiem.


Piec w temp. 180 stopni ok 10-15 min do zrumienienia.


Udekorować :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Komentarze

  • arletka13, 2010-12-20 19:32:00
    arletka13
    jak ładnie wyglądają, a czy one muszą leżakować? czy bedą miekkie czy twarde po upieczeniu?
    Komentarz
  • Pysia7117, 2010-12-21 09:41:44
    Pysia7117
    Nie muszą leżec, tak będą troszkę twarde natomiast są naprawde bardzo pyszne
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem