Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-12-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)

Składniki:

Przygotowanie:

Na pomysł zrobienia ciasteczek wpadłam nie dawno, bo mamy w domu 10 miesięcznego bobasa i wolę uniknąć katastrofy z tłukącymi się bombkami.
Dlatego w tym roku wyjątkowo zamiast bombek będą ciasteczka :)

* wychodzą bardzo twarde i raczej nadają się do moczenia w kawie/herbacie, jako ozdoba itp. Komuś kto ma słabe zęby to nie polecam ;)


W rądelku rozpuścić margarynę, cukier brązowy i miód.

Wymieszać i odczekać aż ostygnie.

Do ostygniętego płynu (trochę się zagęści) dodajemy imbir, goździki i cynamon oraz skórkę pomarańczową.

Mieszamy razem i na samym końcu dodajemy jajko i mąkę i sodę jak już masa będzie chłodna.

Zagniatamy ciasto. Jest bardzo miękkie i przyjemne w dotyku ;) także szybko się to robi.

Robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wsatwiamy na 1h do lodówki.

Po schłodzeniu dzielimy ciasto na cześci i każdą z nich wałkujemy i wycinamy foremkami różne wzorki.

Piekarnik nastawiamy na 200C (góra-dół) lub 180C termoobieg i pieczemy na środkowym poziomie ok 5-8 min.

Ja piekłam po 8 min.

* Wycinając małymi formekami wyszło mi ok.90 szt.
* cukier brązowy nadaje piernikowy kolor, a przyprawy niesamowitego aromatu.
* ciasteczka ozdabiałam lukrem wg przepisu Kropki75
* rysunki robiłam strzykawką
* dziurki robiłam szpikulecem, albo słomką do napojów
* czas przygotowania podałam bez czasu chłodzenia

    Śr. ocena: 2.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • _nasti, 2010-12-19 14:19:31
    _nasti
    0
    Bardzo podoba mi się ten pomysł, są ładną ozdobą i w domu czuć piernikowy zapach
    Pierniczki wychodzą świetne [to prawda są twarde ale i tak zjadłam już ich trochę]
  • Sensuel, 2010-12-19 14:28:09
    Sensuel
    Cieszę się bardzo,że wypróbowałaś mój przepis .Fakt,pachną niesamowicie.Mam je już na choince i zapach się utrzymuje 2 dzień
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-12-20 19:24:06
    pysiamn
    Znam i robię od wielu lat może nieco inny przepis...
    Robię na choinke, ozdobe do Świątecznego stołu i karnety imiene do prezentów
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-12-20 23:31:16
    Sensuel
    Mam jeszcze jeden rewelacyjny duński przepis,ale niestety w PL nie ma chyba tych składników,a szkoda .
    Pysiu,Twoje karneciki wyglądają super...widziałam je
    Komentarz
  • krokusek, 2010-12-26 20:44:31
    krokusek
    -3
    Rzeczywiście twarde. A raczej twarde to za mało powiedziane.
  • Sensuel, 2010-12-26 22:17:43
    Sensuel
    No nie przesadzaj Krokusku,że aż tak .Nie wiesz,że piernik w miarę leżenia robi się coraz bardziej miękki ????
    Komentarz
  • vesenka, 2010-12-27 21:00:32
    vesenka
    Pomysłowe. W przyszłym roku upiekę i udekoruję nimi gałązki. I do prezentów też doczepię. Będą robiły za karneciki
    Oceny nie daję, bo nie robiłam. Ale pomysł bardzo mi się podoba
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe