Pieczarki marynowane z czosnkiem i majerankiem

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki marynowane z czosnkiem i majerankiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki marynowane z czosnkiem i majerankiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki marynowane z czosnkiem i majerankiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki marynowane z czosnkiem i majerankiem

Składniki:

Przygotowanie:

Witam:) Chciałam podzielić się przepisem na przekąskę, która musi być zawsze na stole, podczas rodzinnych imprezek:)

1. Pieczarki dokładnie myjemy, płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je tylko przykryło i wstawiamy na ogień, czekamy aż zakipią:)
2. Gdy zakipią, zdejmujemy z gazu, odcedzamy i dodajemy: olej, ocet, cukier, sól, suszony majeranek i ząbki czosnku podzielone na mniejsze części.
3. Mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką, niech pieczarki przejdą:) PS. Pieczarki się skurczą.
4. Zwykle po 30 min już pierwsze zjadamy:) ale najlepsze są jak postoją z dzień. Przekładamy do słoika. Można przechowywać zarówno w szafce, jak i w lodówce.

Świetna sprawa, jako przekąska na uroczystości rodzinne, święta, itp. Wspaniale smakują, jako dodatek do wędlin, sałatek, jak i w pojedynkę;) Bardzo aromatyczne, ślinianki szaleją, gdy pieczarki wyczuwamy gdzieś w pobliżu.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-02-20 12:21:59
    anka_bunio
    0
    Pieczary super U mnie były z innych proporcji i wyglądają bardziej grzybowato, a mniej pieczarkowato (tak, to dziwaczne określenie), ale są pyszne! Bedą pasowały do wielu dań, chociażby do pizzy.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe