Gingerbread people, czyli Piernikowe ludziki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-12-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gingerbread people, czyli Piernikowe ludziki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gingerbread people, czyli Piernikowe ludziki

Składniki:

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami: imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami. Odstawić.

Do garnka włożyć miód, tłuszcz, cukier brązowy (im cukier jest ciemniejszy, tym ciemniejsze będą pierniki; jeżeli nasz cukier jest jaśniejszy można dodać 2 łyżki kakao) oraz wodę. Całość rozpuścić na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać.

Po rozpuszczeniu ściągnąć garnek z ognia. Powoli, ciągle mieszając, dosypać suche składniki (mąkę z proszkiem i przyprawami). Na koniec wbić jajko i ponownie wymieszać.

Tak przygotowaną masę piernikową wykładamy na duży kawałek foli spożywczej. Masę na foli rozpłaszczamy, przykrywamy drugim kawałkiem foli. Masę na pierniki należy schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

Po schłodzeniu masę rozwałkowujemy dość cienko. Zarówno masa piernikowa, jak i wałek powinny być posypywane mąką. Wykrawamy pierniki foremką (foremkę możemy dostać na Allegro, w sklepach internetowych itp. szukając jako "gingerbread boy" lub jako "ciastek"). Układamy je na blaszce oprószonej mąką.

Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu odczekujemy chwilę i przekładamy je na papier, folię aluminiową itp.,by się schłodziły.

UWAGA: Jeżeli zobaczymy,że pierniki po 5 minutach pieczenia wyglądają na upieczone i kolejne 5 minut w piekarniku może zakończyć się spaleniem pierniczków, należy je po 5 minutach wyjąć-pierniki są najprawdopodobniej bardzo cienko rozwałkowane. Nie się także przejmować,że pierniczki zrobią się miejscami bardzo ciemne-z doświadczenia wiem,że o ile pierwszego dnia taki piernik okaże się gorzki, o tyle następnego będzie smakował znakomicie :)


Z podanej porcji wyszło mi ponad 80 pierników :)


Moje pierniki zostały przyozdobione lukrem składającym się z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru. Mimo iż masa wydawała mi się gęsta, za drugim razem zwiększyłabym ilość cukru pudru, ponieważ czasami lukier się nieładnie rozlał. Lukier nałożyłam za pomocą "szprycy" zrobione z woreczka śniadaniowego.

Pierniki piekłam po raz pierwszy w życiu. Jak widać na załączonym zdjęciu udały się znakomicie,więc mam nadzieję,że wykorzystacie mój przepis i odważycie się zrobić samodzielnie pierniki :)

Pierniczki są przepyszne, cieszą oko i wszyscy reagują na nie "Jaka śliczna armia Ciastków" :)

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Evka, 2010-12-20 20:10:21
    Evka
    Przepis wygląda smakowicie
    Komentarz
  • MoniaK, 2010-12-21 09:56:38
    MoniaK
    Uwielbiam takie korzenne pierniczki mniam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem