Czekoladowe ciasto z colą i karmelową polewą

autor: , kategoria: torty, kuchnia amerykańska , dodano: 2010-12-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto z colą i karmelową polewą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto z colą i karmelową polewą

Składniki:

  • mąka tortowa [250 g]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • masło [250 g] (miękkie)
  • cukier [300 g]
  • kakao [3 łyżki] (z czubkiem)
  • soda oczyszczona [1 szczypta]
  • mleko [75 ml]
  • jajka [2 ]
  • ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
  • napój gazowany [200 ml] (cola)

Przygotowanie:

Na małą tortownicę.

Rozgrzać piekarnik na termoobieg 180 stopni. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do Brytfanny. Piec około 40 minut. Wystudzić.
Polewa:
1 czekolada z karmelem
2 łyżki lub więcej śmietany kremówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na gorące ciasto- uwaga nie zastyga do końca. Jest lekko lepiące, ale przez to obłędne!

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-01-20 13:35:14
    studentkaAM
    1
    Przepyszne, puszyste ciasto, które z łatwością może wykonać nawet taki laik w gotowaniu jak ja! Super

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe