Pieczona ryba z krewetkami

autor: , kategoria: ryby, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2009-10-28
  • Pieczona ryba z krewetkami

Składniki:

  • krewetki [20 dag]
  • masło [3 łyżki]
  • mąka kukurydziana [2 łyżki]
  • czosnek [3 szt.] (ząbki)
  • oliwa [5 łyżek]
  • skórka z cytryny [1 łyżeczka] (najlepiej świeżo otarta)
  • sok z cytryny (z 1/2 cytryny)
  • rozmaryn [2 szt.] (gałązki)
  • sól (do smaku)
  • wino białe wytrawne [100 ml]
  • sok pomarańczowy [100 ml]
  • chili papryczka [1 szt.]
  • filety rybne [60 dag] (ryby morskiej, np. sola, dorsz, morszczuk)

Przygotowanie:

Ryby pokroić na kawałki. Papryczkę umyć, usunąć gniazdo nasienne i posiekać, obrany czosnek również, dodać do nich skórkę otartą z cytryny, kilka listków rozmarynu. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Tą marynatą natrzeć ryby i krewetki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego natłuścić pozostałą oliwą, ułożyć w nim filety, polać wermutem i sokiem z pomarańczy. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu. Piec 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Krewetki obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć na maśle. Posypać nimi rybę tuż przed wyjęciem z piekarnika.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z buraków

Komentarze

  • blue_apple, 2010-04-01 23:04:06
    blue_apple
    1
    Coś cudownego.
    Uwielbiam, gdy słowo pisane działa na moją wyobraźnię zupełnie tak, jakby ktoś własnie za ścianą przyrządzał dane danie...

    Sam pomysł z rybą/krewetkami w marynacie z pomarańczy mnie zachwyca.

    Koniecznie muszę spróbować, tylko czemu krewetki są tak pieruńsko drogie?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką