Pieczona ryba z krewetkami

autor: , kategoria: ryby, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2009-10-28
  • Pieczona ryba z krewetkami

Składniki:

Przygotowanie:

Ryby pokroić na kawałki. Papryczkę umyć, usunąć gniazdo nasienne i posiekać, obrany czosnek również, dodać do nich skórkę otartą z cytryny, kilka listków rozmarynu. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Tą marynatą natrzeć ryby i krewetki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego natłuścić pozostałą oliwą, ułożyć w nim filety, polać wermutem i sokiem z pomarańczy. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu. Piec 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Krewetki obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć na maśle. Posypać nimi rybę tuż przed wyjęciem z piekarnika.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • blue_apple, 2010-04-01 23:04:06
    blue_apple
    1
    Coś cudownego.
    Uwielbiam, gdy słowo pisane działa na moją wyobraźnię zupełnie tak, jakby ktoś własnie za ścianą przyrządzał dane danie...

    Sam pomysł z rybą/krewetkami w marynacie z pomarańczy mnie zachwyca.

    Koniecznie muszę spróbować, tylko czemu krewetki są tak pieruńsko drogie?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe