Żurek

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek

Składniki:

  • grzyby [30 g] (leśne)
  • marchew [3 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • seler [0.3 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • boczek wędzony [200 g] (surowy)
  • kostka rosołowa [2 szt.] (na wedzonym boczku lub warzywne)
  • pieprz czarny [6 szt.] (ziarenka)
  • ziele angielskie [4 szt.] (ziarenka)
  • majeranek [1 łyżka]
  • zakwas na żur [1 szt.] (w płynie)
  • jogurt naturalny [200 g]
  • jajka [4 szt.] (ugotowane na twardo)
  • natka pietruszki [0.5 pęczka] (do posypania przed podaniem)

Przygotowanie:

Grzyby dokladnie oplukac, namoczyc w letniej wodzie i odstawic na godzine, potem ugotowac w tej samej wodzie (30 minut).
Grzyby pokroic na male kawalki, wywar zachowac.

Obrana marchew, pietruszke i seler pokroic w slupki, cebule i czosnek obrac, przekroic na pol, wrzucic wszystko do garnka.
Dodac boczek, kostki rosolowe, pieprz, ziele angielskie i grzyby, zalac woda i wywarem z grzybow, tak aby plynow razem bylo ok. 3 litry. Gotowac ok. 30 minut (nie dolewac wody w trakcie gotowania) az warzywa zmiekna ale beda nadal sprezyste.

Odcedzic wywar przez durszlak, wyrzucic wszystko poza marchewka i boczkiem. Marchewke ponownie wrzucic do garnka, zalac wywarem i postawic na malym ogniu, wlac zur, dodac majeranek i zagotowac.
W tym czasie pokroic boczek w kostke i lekko podsmazyc na suchej patelni, potem dodac go do zupy.
Gdy wszystko sie zagotuje, zdjac garnek z ognia.
Do jogurtu wlac partiami tyle samo zupy ile jest jogurtu i dokladnie wymieszac, wlac szybko do zupy energicznie mieszajac wtedy jogurt sie nie zwarzy.
Podawac z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekana natka pietruszki.

Gotowe. Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik

Komentarze

  • vril, 2010-12-25 17:38:00
    vril
    Standardowo musialam sie"rabnac" w przepisie Grzyby dodajemy juz po odcedzeniu wywaru, niech sie zagotuja razem z zakwasem. Na poczatku gdy wstawiamy zupe wlewamy tylko wywar grzybowy, a same grzyby dodajemy juz po ugotowaniu warzyw i ich odcedzeniu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta