Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Żurek

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby dokladnie oplukac, namoczyc w letniej wodzie i odstawic na godzine, potem ugotowac w tej samej wodzie (30 minut).
Grzyby pokroic na male kawalki, wywar zachowac.

Obrana marchew, pietruszke i seler pokroic w slupki, cebule i czosnek obrac, przekroic na pol, wrzucic wszystko do garnka.
Dodac boczek, kostki rosolowe, pieprz, ziele angielskie i grzyby, zalac woda i wywarem z grzybow, tak aby plynow razem bylo ok. 3 litry. Gotowac ok. 30 minut (nie dolewac wody w trakcie gotowania) az warzywa zmiekna ale beda nadal sprezyste.

Odcedzic wywar przez durszlak, wyrzucic wszystko poza marchewka i boczkiem. Marchewke ponownie wrzucic do garnka, zalac wywarem i postawic na malym ogniu, wlac zur, dodac majeranek i zagotowac.
W tym czasie pokroic boczek w kostke i lekko podsmazyc na suchej patelni, potem dodac go do zupy.
Gdy wszystko sie zagotuje, zdjac garnek z ognia.
Do jogurtu wlac partiami tyle samo zupy ile jest jogurtu i dokladnie wymieszac, wlac szybko do zupy energicznie mieszajac wtedy jogurt sie nie zwarzy.
Podawac z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekana natka pietruszki.

Gotowe. Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić omlet

Komentarze

  • vril, 2010-12-25 17:38:00
    vril
    Standardowo musialam sie"rabnac" w przepisie Grzyby dodajemy juz po odcedzeniu wywaru, niech sie zagotuja razem z zakwasem. Na poczatku gdy wstawiamy zupe wlewamy tylko wywar grzybowy, a same grzyby dodajemy juz po ugotowaniu warzyw i ich odcedzeniu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe