Szarlotka sypana

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka sypana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka sypana

Składniki:

Przygotowanie:

Wyśmienita szarlotka sypana- ani okruszek nie zostanie do rana!

Desery, ciasta i dania w sam raz na przyjęcie do podania.
Słodkości są moją specjalnością! Na pewno zapałacie do nich miłością!:)
Jest to najszybsze ciasto na świecie- drugiego takiego przepisu nigdzie nie znajdziecie!


Bierzemy kilogram jabłek, myjemy dokładnie,
Lecz nie podjadamy, bo to nieładnie.
Starannie obieramy, na tarce ścieramy
I aż sok puszczą, cierpliwie czekamy.
Dodajemy szczyptę aromatycznego cynamonu,
A jak ktoś lubi, może być i odrobina kardamonu.

Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
W tym czasie w misce mąkę i kaszę manną mieszamy,
Oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia dorzucamy.
Szklankę cukru dosypujemy śmiało,
Aby wszystkim łakomczuchom smakowało.
Chcąc uzyskać świetne wyniki,
Starannie łączymy wszystkie składniki.

Średniej wielkości tortownicę masłem smarujemy
Oraz bułką tartą posypujemy.
Połowę suchej masy rozsypujemy na dnie
I przepysznymi jabłkami przekładamy cudnie.
Resztę przygotowanej masy wysypujemy doskonale,
A na wierzchu cienkie plasterki masła układamy wytrwale.

Ciasto przez ok.45 minut piec należy,
Naprawdę, niech każdy mi uwierzy!
Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać,
To już znak, że ślinka może zacząć nam kapać

Fikamy z radości – deser gotowy,
A więc już wszystko mamy z głowy!
Pięknie do stołu nakrywamy
I spokojniutko sobie zajadamy.
Gdy nam żołądek na to pozwoli,
Możemy się wreszcie najeść do woli.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • vesenka, 2010-12-27 23:03:20
    vesenka
    0
    Przepis prosty, a efekt naprawdę dobry.
    na +:
    łatwość wykonania
    ciasto przepięknie pachnie (dałam cynamon, kardamon pominęłam, bo nie lubię)
    jest smaczne

    Aha, u mnie 45 minut w piekarniku nie wystarczyło. Ciacho było niedopieczone. Musiało wrócić do piekarnika na kolejne 15 minut.

    Ciasto piekłam dwa razy. Przepis jest dobry, ale przy drugim podejściu nieco go zmodyfikowałam i efekt był jeszcze lepszy Dlatego nie będzie jednak 5* tylko 4
    Za drugim razem dałam więcej jabłek, tak o pół kg. Wydaje mi się,że takie proporcje są lepsze.
    Kostka masła, to jak się okazało w praktyce trochę za dużo dla mnie. Za drugim razem dałam 3/4 i spokojnie starczyło.
  • KarolinaK, 2011-01-06 20:03:29
    KarolinaK
    Wow 5 gwiazdek za rymy i super pysznie wygladajace zdjecie .
    Komentarz
  • Vente, 2012-09-06 11:25:17
    Vente
    1
    Zrobiłam dziś tą szarlotkę i wyszła pyyszna Dziękuję za info, żeby dodac więcej jabłek i odczekać, aż jabłka puszczą sok. Robiła z innego przepisu, gdzie tego nie było i wyszła u dołu niedopieczora i sucha:|
    Jest łatwiutka w przygotowaniu i nawet takiej amatorce jak ja wyszła
  • MARTA0000, 2012-10-28 17:39:39
    MARTA0000
    0
    Rewelacyjna rymowanka a ciasto superdzisiaj je zrobię,dobrze że w Lidlu zakupy już zrobiłam.
  • suzuranka, 2012-11-11 11:19:30
    suzuranka
    0
    Już dawno nie miałam takiego uśmiechu czytając przepis przezabawna rymowanka, czytelny i przejrzysty... ciasto proste, przepyszne ( jedna z najlepszych szarlotek, jakie jadłam!), dziś zamiast kardamonu dodałam dwie czubate łyżeczki mielonych orzechów laskowych- właśnie stygnie
  • Sensuel, 2012-11-11 14:01:47
    Sensuel
    0
    Dosc dlugo zwlekalam z wykonaniem tego deseru i nie wiem dlaczego? Zrobilam go dzisiaj i wlasnie zajadam.Jest pyszne!! Dlatego daje 5* za szybkosc wykonania,smak i prostote.
  • Inulinus, 2015-10-28 22:45:13
    Inulinus
    0
    Zrobiłam, udało się trochę za słodkie, ale to pewnie wina jabłek

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe