Domowe śledzie w occie

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe śledzie w occie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe śledzie w occie

Składniki:

  • śledź [800 g]
  • cebula biała [2 szt.]
  • mleko [1 l]
  • ocet [0.75 szklanki]
  • woda [3 szklanki]
  • ziele angielskie [8 szt.]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • pieprz czarny [4 szt.]
  • cukier [10 łyżeczek]

Przygotowanie:

Podaję Wam przepis na domowe, wigilijne śledziki, które są w mojej rodzinie od zawsze. W tym roku po raz pierwszy przygotowywałam je z moją malutką córeczką, która nadzorowała całość prac ;)
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na małe kawałki i moczymy w mleku przez 2 godziny. Cebule kroimy w piórka, następnie blanszujemy. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Mianowicie, wodę, ocet wlewamy do garnka, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy kilka minut.
Śledzie odsączamy z mleka i układamy w dużym słoiku (ja wykorzystałam taki po ogórkach) na przemian z cebulką. Na koniec zalewamy całość ostudzoną zalewą.
Słoiczek wkładamy do lodówki i po 2-3 dniach nasze śledziki powinny być gotowe! Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką