Ciasto korzenne z jabłkami

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto korzenne z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto korzenne z jabłkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto korzenne z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto korzenne z jabłkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto korzenne z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto korzenne z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Wrzucamy do miski 125 g przesianej mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżki stołowe cukru, 50 g pokrojonego w kostkę masła i dokładnie mieszamy wszystko do powstania struktury kruszonki.
Bierzemy miarkę do płynów, wrzucamy do niej całe jajko i ekstrakt waniliowy, roztrzepujemy i dolewamy tyle mleka, aby w naczynku było w sumie 110 ml płynu. Dodaj odrobinę skórki startej z pomarańczy.
Mieszamy produkty suche z mokrymi.
Obrane jabłka kroimy na kawałki wg uznania, wrzucamy na patelnię z 50 g niesolonego masła i 2 łyżkami stołowymi miodu. Gdy powstały karmel pokryje jabłka dorzucamy 100 g pokrojonych daktyli oraz, resztę skorki startej z pomaranczy i cynamon.
Przygotowujemy 4 naczynia do zapiekania o pojemności 250 ml.
Do każdego naczynia wrzucamy karmelizowane owoce, a na wierzchu kładziemy cienką warstwę ciasta, którą możemy posypać płatkami migdałów.
Piecz 18 minut, aż ciasto będzie złote.

Można wykorzystać wszelkie przyprawy korzenne, dodawać goździki, wanilię itd. Wyśmienicie smakuje z lodami i cukrem pudrem.
To niepowtarzalne ciasto z wariacją jabłek.
Polecam.

    Śr. ocena: 4.39 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • basiam1, 2010-12-25 20:55:18
    basiam1
    Ciekawy przepis
    Komentarz
  • crescent, 2010-12-25 22:19:56
    crescent
    uwielbiam korzenne aromaty

    Komentarz
  • agness_111, 2010-12-25 22:20:28
    agness_111
    Brzmi bardzo apetycznie Na pewno sama spróbuje
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-25 22:21:19
    MamaKini
    Dziękuję za uznanie. Na prawdę polecam.
    Komentarz
  • edyta29, 2010-12-25 22:23:56
    edyta29
    super przepis 5 gwiazdeczek
    Komentarz
  • Except, 2010-12-25 22:24:48
    Except
    Interesujący przepis! Wygląda niezwykle smakowicie i na pewno spróbuję
    Komentarz
  • dimiti, 2010-12-25 22:25:47
    dimiti
    oj chyba zaczne sama robic takie cuda bo az zaslinie za chwile monitor!
    Komentarz
  • buahhot, 2010-12-25 22:27:45
    buahhot
    Wygląda pysznie zrobie TŻtowi
    Komentarz
  • garfieldek, 2010-12-25 22:29:32
    garfieldek
    Wyglada znakomicie i pewnie tak samo smakuje
    Komentarz
  • Kasie, 2010-12-25 22:36:49
    Kasie
    Ślinka cieknie na samą myśl! W poniedziałek spróbuję upichcić.
    Komentarz
  • DiTu77, 2010-12-25 22:37:30
    DiTu77
    Mniam......)
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-25 22:45:23
    aleksaa
    przepis przyznam ciekawy, ale to "uznanie" na ostatnią chwilę podejrzane wg mnie takie konkursy z nagrodami gdzie wygrywają przepisy które zdobędą najwięcej głosów od koleżanek są bezsensu... no ale cóż.
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-25 22:56:19
    MamaKini
    Aleksaa polecam przepis - na prawdę warto wypróbować go.
    A konkurs cóż...siłą nikogo tu nie zaciągnęłam. Potrawa Wigilijna została zgłoszona dziś no bo i wcześniej nie było sposobu
    Pozdrawiam
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-25 23:03:25
    aleksaa
    Najpierw muszę sobie sprawić takie ceramiczne małe naczynka.

    I nie chodzi o to kiedy wstawiłas przepis, tylko o to że oddają głosy na Twoj przpis koleżanki z topiku "Klik Klik Klik...." a ich "recenzje" dają mylącą ocenę dla tych, którzy chcą wypróbować przepis widząc wysoką notę która tak naprawdę jest niezasłużona, bo żadna z tych osób nie przetestowała tego przepisu.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-12-25 23:04:15
    vesenka
    Ciekawe ile z Was faktycznie upiekło to ciasto
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-25 23:10:12
    MamaKini
    W Tesco są 2szt/9.99 zł

    Rozumiem.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-25 23:30:48
    aleksaa
    szukałam konkretnie takich właśnie w tesco przed świętami - nie było
    Komentarz
  • beatraxx, 2010-12-26 18:46:38
    beatraxx
    wygląda, brzmi bla bla a może pierw wypróbujcie ?
    Komentarz
  • janik ania, 2010-12-26 21:12:22
    janik ania
    Właśnie, jak coś wygląda to nie znaczy ,że smakuje i na na 5 zasługuje?
    Komentarz
  • ardo03, 2010-12-26 22:21:25
    ardo03
    Fajnie wygląda,ciekawe jak smakuje..
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-27 08:55:09
    MamaKini
    Janik Ania gwarantuję, że smakuje
    Komentarz
  • Quera, 2010-12-27 09:20:24
    Quera
    Jak to cudownie wygląda!
    Wypróbuję na 100%
    Komentarz
  • patitkas7, 2010-12-27 09:22:58
    patitkas7
    Wygląda apetycznie
    Komentarz
  • fashionaddicted, 2010-12-27 09:23:16
    fashionaddicted
    ciekawy przepis
    Komentarz
  • Rodzynka1989, 2010-12-27 09:24:58
    Rodzynka1989
    Mniam! Brzmi i wygląda cudownie i apetycznie! Jak tylko znikną wszystkie świąteczne wypieki z domu, to od razu będę je piec! Na 100% trafi w moje wybredne podniebienie! Tylko ja spróbuję je zrobić w formie muffinek
    Komentarz
  • Malla, 2010-12-27 09:28:16
    Malla
    1
    Klasyka - proste i pyszne. Ciekawym dodatkiem są daktyle.

    Ciężko zepsuć takie ciasto, polecam dla laików takich jak ja. I pięknie pachnie!
  • moniula01, 2010-12-27 09:34:53
    moniula01
    mniammmm apetycznie wygląda
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-27 11:04:45
    MamaKini
    Komentarze nie muszą być recenzjami...
    Komentarz
  • La Monica, 2010-12-27 15:30:54
    La Monica
    Nie rozumiem dlaczego oceniacie przepis skoro go nie wypróbowałyście ? Ocena należy się po spróbowaniu przepisy i wykonaniu go. Wasze komentarze o tym nie świadczą. Komentarzy i innych sugestii nie okrasza się gwiazdkami, po to, aby ładnie wyglądały.
    Takie oceny będą zawsze usuwane więc szkoda waszych wysiłków. Polecam przeczytać regulamin strony. Znajduje się na dole strony, po lewej stronie, drugie podkreślenie pt. "Regulamin". Pozdrawiam.
    Komentarz
  • basiam1, 2010-12-27 20:21:49
    basiam1
    4
    Oświadczam, że zachęcona wyglądem i prostym opisem zrobiłam ciasto/ciasta. W sumie nawet chyba poszło mi szybciej niż jest napisane w opisie. Dodałam goździki i zamiast cynamony przyprawę do pierników i jestem zachwycona. Wielokrotnie korzystam z przepisów zamieszczanych na Wizaz i z tego jestem na prawdę zadowolona. Nawet wybredna teściowa wzięła przepis - przepraszam, że dla niej go przywłaszczyłam jako własny o wstyd mi ale opłacało się
    Polecam wszystkim. W sumie produkty nieskomplikowane, wykonanie banalnie proste, zamiast kokilek użyłam filiżanek - no po prostu pycha.
  • agsw20, 2010-12-27 21:05:55
    agsw20
    super przepisik cikawy połączenie smaku
    każdy by się zajadał
    Komentarz
  • patitkas7, 2010-12-27 21:36:04
    patitkas7
    3
    REWELACJA!
    Bardzo efektowny deser, goście byli zachwyceni! Wszystkim smakowało. Łatwy w przygotowaniu. Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu. Polecam
  • krokusek, 2010-12-28 11:36:18
    krokusek
    0
    smak dobry ale sie nie upiekł wewnątrz. Może i tak miało być? może i wina mojego piekarnika? ale nie sądzę. Jak się ma coś kilka dobrych lat to sie zna tą rzecz ''na wylot'' ! te czasy chyba na oko brane !?
  • MamaKini, 2010-12-28 14:19:44
    MamaKini
    Krokusek...w środku są jabłka z przyprawami...nie może tam być nic niedopieczonego. Wnętrze powinno być jak dobra szarlotka z kawałków jabłek. Dopiero na górę kładziesz ciasto i to na bank Ci się upiecze bo przecież stanowi warstwę max 1 cm...
    Czas jest przez "pokolenia i tysiące" wypróbowany i na pewno dostosowany w najdrobniejszym szczególe.
    Komentarz
  • marcinnie7, 2010-12-28 14:49:16
    marcinnie7
    zajefajne jedzonko
    Komentarz
  • anakd21, 2010-12-28 14:57:18
    anakd21
    mniamm ślinka cieknie- apetyczne jak dla mnie
    Komentarz
  • Jokan1, 2010-12-28 15:08:29
    Jokan1
    musi być pyszne, lubię takie
    Komentarz
  • MamaKini, 2010-12-28 15:15:18
    MamaKini
    Dziękuję za komentarze. Liczę na to, ze chociaż połowa z Was wypróbuje przepis
    Komentarz
  • ccaroline85, 2010-12-28 15:32:35
    ccaroline85
    2
    Ciasto przepyszne, cała rodzina się zajadała, super przepis POLECAM!!
  • Galganek82, 2010-12-28 18:23:59
    Galganek82
    Brzmi bardzo apetycznie na Nowy Rok zrobię...mniam
    Komentarz
  • monika26sz, 2010-12-28 21:49:49
    monika26sz
    2
    Pyszne ciasto polecam rewelacyjnie smakuje
  • vesenka, 2010-12-29 09:07:32
    vesenka
    6
    Byłam ciekawa jak smakuje to ciasto. Tyle ocen po 5* więc pewnie jakaś rewelacja. Wcześniej robiłam szarlotkę zostały mi jabłka,więc się wczoraj skusiłam i upiekłam. Biorę się za ocenę.
    1. to właściwie bardziej deser niż ciasto, bo owoców jest sporo, a ciasta tylko pierzynka na wierzchu
    2. Jest dość smaczne, jabłka+miód +cynamon + daktyle i skórka pomarańczowa to ciekawe połączenie
    3.na plus-dokładny opis. Łatwo według niego wszystko przygotować.
    4. Jak już pisałam jest dość smacznie, ale rewelacji nie ma. Połączenie smaków niezłe, ale dla mnie dużo za słodko. Brakuje mi jakiegoś składnika, który przełamałby tą słodycz. Może po prostu trzeba by użyć kwaśnych jabłek? Albo dać trochę soku z cytryny?
    To oczywiście kwestia mojego smaku, innym może genialnie smakuje tak jak jest
    Podsumowując: ciasto jest łatwe w przygotowaniu, dość smaczne, ale rewelacji jak dla mnie niema.
  • anakd21, 2010-12-29 21:13:10
    anakd21
    1
    Naprawde polecam - wypróbowane już - niebo w gębie bardzo wszystkim w domku smakowało
  • kalel87, 2010-12-30 21:08:59
    kalel87
    2
    próbowałe zrobić zgodnie z instrukcją,i wyszło smakowo wyśmienicie,polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe