Karp w winie z kminkiem

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karp w winie z kminkiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karp w winie z kminkiem

Składniki:

  • karp [2 szt.]
  • kminek [1 łyżeczka] (płaska)
  • masło [2 łyżki]
  • cebula [1 szt.]
  • sól
  • pieprz
  • papryka (przyprawa) (ostra)
  • przyprawa do ryb
  • wino białe wytrawne [0.5 szklanki]
  • cytryna [0.5 szt.]

Przygotowanie:

Karpia należy oczyścić, wypatroszyć, podzielić na dzwonki.

Kminek wykładamy na talerzyk i miażdzymy np łyzeczką - będzie bardziej aromatyczny.

Dzwonki nacinamy lekko od góry (skórę), nacieramy je obficie solą, pieprzem, odrobina papryki oraz kminkiem. Polewamy odrobina soku z cytryny. Można posypać przyprawą do ryb.

Na patelni roztapiamy masło, smażymy rybę z każdej strony ok 1-2min. Gdy już sie usmazy, dodajemy posiekaną w plasterki cebulę. Chwilę smazymy, podlewamy winem oraz resztą soku z cytryny, dodajemy ok 0,5łyzeczki papryki ostrej. Patelnię przykrywamy, całość gotujemy ok 5min. Po tym czasie wyciagamy karpia na talerz, na którym będziemy go podawać i przykrywamy by nie uciekło nam z niego ciepło, a sos jeszcze chwilę odparowujemy by zgęstniał.
Sosem polewamy rybę. Mozna posypać danie pietruszką.
Podajemy gdy jest gorące.

Smacznego!


-----
Do czasu przygotowania nie dodałam patroszenia i czyszczenia ryby bo to sprawa indywidualna.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką