Karp w winie z kminkiem

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karp w winie z kminkiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karp w winie z kminkiem

Składniki:

Przygotowanie:

Karpia należy oczyścić, wypatroszyć, podzielić na dzwonki.

Kminek wykładamy na talerzyk i miażdzymy np łyzeczką - będzie bardziej aromatyczny.

Dzwonki nacinamy lekko od góry (skórę), nacieramy je obficie solą, pieprzem, odrobina papryki oraz kminkiem. Polewamy odrobina soku z cytryny. Można posypać przyprawą do ryb.

Na patelni roztapiamy masło, smażymy rybę z każdej strony ok 1-2min. Gdy już sie usmazy, dodajemy posiekaną w plasterki cebulę. Chwilę smazymy, podlewamy winem oraz resztą soku z cytryny, dodajemy ok 0,5łyzeczki papryki ostrej. Patelnię przykrywamy, całość gotujemy ok 5min. Po tym czasie wyciagamy karpia na talerz, na którym będziemy go podawać i przykrywamy by nie uciekło nam z niego ciepło, a sos jeszcze chwilę odparowujemy by zgęstniał.
Sosem polewamy rybę. Mozna posypać danie pietruszką.
Podajemy gdy jest gorące.

Smacznego!


-----
Do czasu przygotowania nie dodałam patroszenia i czyszczenia ryby bo to sprawa indywidualna.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe