Przekładaniec miodowo-orzechowy

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przekładaniec miodowo-orzechowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przekładaniec miodowo-orzechowy

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Wymieszać ze sobą 3 szklanki maki, 1 szklankę cukru, 20 dkg masła, 3 łyżki miodu(może być sztuczny), 2 całe jaja, 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka. Uzyskaną masę podzielić na 2 części (2 placki), piec ok 15 minut w temp 180 stopni. Upieczone placki wystudzić, jeden posmarować kremem, drugi przyłożyć i wylać masą(masa ma być gorąca).

Krem:
Zagotować 1/2 litra mleka(odlać trochę do rozrobienia mąki). Mleko zagotować z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Wlać rozrobioną mąkę, gdy masa zagęstnieje wlewać 2 jaja utarte z 1/2 szklanki cukru, ciągle mieszać, aż masa będzie gęsta. Do ostudzonej masy dodać 15 dkg masła i 25 dkg rodzynek. Wysmarować masą jeden z placków.

Masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 10 dkg cukru i 1/2 kostki masła włożyć do rondla i krótko posmażyć. Gorącą masę wylać na placek ciasta znajdujący się na wierzchu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem