Orzechowy pyszałek

  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Orzechowy pyszałek
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Orzechowy pyszałek

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.

Krem:
Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować
mieszając, do zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.

Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 22

Komentarze

  • krateczka2008, 2012-12-11 18:34:05
    krateczka2008
    1
    to już wiem co zrobię na weekend
  • Anarosa88, 2013-02-04 10:51:34
    Anarosa88
    0
    Pani walewska ciasto
  • adverse, 2013-02-25 20:15:13
    adverse
    0
    Ulubieniec wszystkich domowników, rodziny i znajomych no i oczywiście mój gdyby nie był tak pracochłonny na pewno robiłabym go częsciej
  • Gosia X, 2014-02-10 08:45:41
    Gosia X
    Długo szukałam tego przepisu, dziękuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe