Śledzie opiekane w sosie

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzie opiekane w sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzie opiekane w sosie

Składniki:

  • cebula [4 szklanki]
  • olej [1 szklanka]
  • śledź [1 kg] (płaty)
  • ciasto naleśnikowe (składające się z 5 łyżek mąki i 5 jajek)
  • woda [3.5 szklanki] (zalewa)
  • ocet [10 łyżek] (zalewa)
  • cukier [6 łyżek] (zalewa)
  • keczup [5 łyżek] (pikantny, zalewa)
  • koncentrat pomidorowy [5 łyżek] (zalewa)
  • ziele angielskie (do zalewy)
  • liście laurowe (do zalewy)
  • pieprz (do zalewy)

Przygotowanie:

Ogórki i cebulę wsypać do miseczki, zalać szklanką dobrego oleju, zamieszać i odstawić.

Wymoczone płaty pokroić na 2-3 części, zanurzać w cieście i smażyć na gorącej patelni.

W salaterce układać na zmianę: śledzie, ogórki i cebulę, ponownie śledzie, ogórki i cebulę, oraz pozostałe śledzie. Na koniec wszytko zalać gorącą zalewą. Odstawić do wystygnięcia. Włożyć na noc
do lodówki.

Śledzie są pyszne, kruchutkie, a sos jest wręcz idealny. Doskonała potrawa na zakąską, również na kolację, a także na przyjęcie oraz święta.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z bakłażana

Komentarze

  • ziola@buziaczek.pl, 2010-12-26 20:16:47
    ziola@buziaczek.pl
    Bardzo serdecznie poleca, moja rodzinka zajada się tym przysmakiem.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-26 21:10:06
    aleksaa
    jak tylko skończe dietę też się bede tym zajadała... ląduje w ulubionych!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem