Pierniczkowa choinka

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczkowa choinka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczkowa choinka

Składniki:

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier, przyprawy zmieszać, zagotować stale mieszając i schłodzić.
Mąkę i kakao przesiać na stolnice, dodać sól, jajko i masę miodową. Wyrobić gęste ciasto. Zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej minimum przez jedną noc.
Wyciąć z kartonu szablony: 9 gwiazd o średnicy od 5 do 15 cm i 7 krążków o średnicy 3 cm. Nagrzać piekarnik do temperatury 200C.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć gwiazdki i krążki. Piec na blasze, na środkowym poziomie piekarnika 10 min. Jeszcze gorące ciastka zdejmować z blachy.
Białka utrzeć z taką ilością cukru, żeby powstał gładki lukier. Z gwiazdek i krążków zbudować choinkę, sklejając poszczególne elementy lukrem. Należy pamiętać, żeby pomiędzy dwie gwiazdy wkleić okrągłe ciastko. Najmniejszą gwiazdę umocować pionowo na szczycie . Choinkę posypać cukrem pudrem.
Dla ułatwienia można użyć długich wykałaczek do szaszłyków aby choinka była prosta. Do dekoracji można użyć świeczek przyklejonych lukrem lub wykonać je własnoręcznie z białej czekolady.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe