Pstrąg w warzywach

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-12-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg w warzywach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg w warzywach

Składniki:

  • pstrąg [2 szt.]
  • marchew [2 szt.] (duże)
  • pietruszka [1 szt.] (duża)
  • seler [0.25 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • ziemniaki [2 szt.]
  • cytryna [0.5 szt.]
  • przyprawa do ryb
  • woda [0.5 szklanki]
  • masło (do wysmarowania formy)
  • liście laurowe [2 szt.]

Przygotowanie:

Przepis jest zgodny z dietą Dukana jeśli pominiemy ziemniaki i masło.

Pstrąga umyć, oskrobać z łusek, wypatroszyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz posypać rozmarynem oraz przyprawa do ryb. Pokroić na 3-4 dzwonki.

Marchew, pietruszkę, ziemniaki (na Protalu bez ziemniaków) i selera obrać, marchew i pietruszkę pokroić w cienkie plasterki, selera i ziemniaki w kwadraty. Warzywa wrzucić do miski, posypać solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem (przyprawy daję na oko, ale będzie po ok 2 łyżeczki ziół).

Cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać. Wymieszać razem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (na Protalu bez masła), wysypać warzywa. Dzwonki pstrąga napełnić cebulą z czosnkiem, wyłożyć na warzywa. Dorzucić listki laurowe i zalać całość wodą. Naczynie przykryć, wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Piec ok 40min aż zmiękną warzywa i ryba się upiecze.

Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • KajaSta, 2013-01-07 16:50:13
    KajaSta
    Na dukanie nie można jeść ziemniaków i używac masła.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe