Karmelówka

autor: , kategoria: drinki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-10
  • Karmelówka

Składniki:

  • cukier [0.5 kg]
  • wódka czysta [1.5 szklanki]
  • mleko skondensowane [0.5 l] (niesłodzone)

Przygotowanie:

Cukier rozpuścić na małym ogniu w garnku aż do powstania brazowego karmelu. Uważać aby nie przypalić. Ostudzić, wlać mleko, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się karmelu (po wlaniu mleka karmel skrystalizuje). Ostudzić, przecedzic przez sitko i wymieszac z wódką. Wódki można dodac więcej lub mniej wg. upodobań.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Tęczowa sałatka warstwowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)