Pleśniak

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak

Składniki:

  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • margaryna [1 kostka]
  • jajka [5 szt.]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • kakao [1 łyżka]
  • cukier [1 szklanka]
  • powidła [1 szklanka]

Przygotowanie:

Margarynę posiekać nożem z mąką,dodać żółtka i proszek,zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 3 części-jadną większą i 2 mniejsze.Do 1 mniejszej dodać kakao.Większą część rozłożyć na blaszce,posmarować powidłami,wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o duzych oczkach,Białka ubić,dodac sukier i wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch położyć pozostałe białe ciasto starte na tarce.
Piec 40 min w temp.180stopni

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • Myszos80, 2012-12-06 21:26:22
    Myszos80
    0
    Kiedyś jadłam to ciasto tylko w wersji z borówkami zamiast powideł, jest rewelacyjne. Podejrzewam, że z powidłami jest równie pyszne. Dodaję przepis do ulubionych

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe