Pierogi na parze

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2010-12-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi na parze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi na parze

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso mielone (dowolne, ja daję łopatkę bez kości), cebulę i pieczarki delikatnie podsmażyć. Ryż wypłukać i ugotować.
Wymieszać ze sobą mięso, cebulę, pieczarki, ryż i imbir/czosnek. Dodać ok. 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego i sos sojowy do smaku (ja daję ok. 5-6 łyżek).
Ciasto zazwyczaj robię na oko, więc w przepisie może go być za mało/dużo. Makę mieszamy z wodą w stosunku dwa do jednego.
Wsypujemy mąkę do naczynia, dodajemy wrzątek(!) i mieszamy łyżką. Kiedy lekko ostygnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Wałkujemy i lepimy pierogi.
Ulepione pierogi ustawiamy w parowarze. Tackę należy wcześniej wysmarować olejem sezamowym, żeby się nie przykleiły. Zamiast niego można też położyć liście kapusty pekińskiej.
Gotujemy na parze przez około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta, mocy parowaru i liczby poziomów, im więcej poziomów tym czas się wydłuża. Ja na 3 poziomach wstawiam na ok. 20 minut).
Można podawać z sosem sojowym, cebulką, ja zazwyczaj podaję z sosem sojowym zmieszanym z imbirem, octem ryżowym i olejem sezamowym. Polecam!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-05-22 15:55:20
    anka_bunio
    1
    U mnie była wersja bezmięsna tych pierożków, a dodałam więcej pieczarek. Ciasto po raz pierwszy wyszło mi tak dobre - nie rwało się, nie kleiło za bardzo, co zwykle tak mnie denerwowało. Dotychczas korzystałam z przepisów, w których używano jajka. Teraz wiem, że będę je preparować tak jak ty.
    Nie mam parowara, więc posłużyłam się sposobem spartańskim - przez sitko
    Pierożki wyszły pyszne, delikatnie, faktycznie takie są smaczniejsze (od dawna słyszałam tę opinię).
    Polecam jednak imbir zamiast czosnku. Ma ciekawszy smak, zwłaszcza taki świeżo starty. Smakowało mi nawet bez dodatków. Naprawdę pycha.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem