Pijak

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2011-01-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijak

Składniki:

  • jajka [6 szt.]
  • mąka [1.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • cukier [1 szklanka]
  • ocet [1 łyżka]
  • budyń śmietankowy [2 op.]
  • mleko [3 szklanki]
  • cukier [4 łyżki]
  • margaryna [1 kostka]
  • kakao [2 łyżki]
  • czekolada biała [1 op.]
  • rodzynki [100 g]
  • spirytus [3 szt.] (3 kieliszki)
  • żelatyna [2 łyżki] (rozpuścić)
  • biszkopty [200 g] (około)
  • galaretka [2 op.]

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i nadal miksować. Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać razem i dodać do ubitej piany, ubijać. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec ok 30-40 min. w temp. 170-180 stopni.

Masa:
2 budynie śmietankowe gotujemy wg przepisu w 3 szklankach mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Wystudzić. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną i kakao. Dodać kilka pokruszonych biszkoptów, czekoladę pokrojoną w kawałki i rodzynki (dodatki i ich ilość wedle uznania). Na koniec dodać spirytus (również wedle uznania) oraz rozpuszczoną żelatynę.

Masę rozprowadzić na biszkopcie, na masę wyłożyć biszkopty, na wierzch wylać galaretkę.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Batida na święta!

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem