Spaghetti po bolońsku

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-10
  • Spaghetti po bolońsku

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso mielone włożyć na patelnie i podsmażać, dusić.
Po ok 10 minutach smażenia na wolnym ogniu, dorzucić posiekaną cebulę i wszystko przeprawić solą i pieprzem według gustu.
Smażyć aż cebula nabierze złocistego koloru.

Co do mięsa mielonego, aby było chude proponuję w sklepie mięsnym wybrać kawałek chudej szynki i poprosić o zmielenie.

Do garnka wlać koncentrat pomidorowy, najlepiej płynny 0,5 l z kawałkami pomidorów i gotować. Kiedy zacznie bulgotać dorzucić do tego wcześniej smażone mięso z cebulą. Do tego dolać wody lub bulionu warzywnego(ilość w zależności od porcji). Wszystko razem mieszać i przyprawić do smaku. Według nie sekret tkwi właśnie w tych przyprawach. Proponuję wsypać suszony czosnek, zioła prowansalskie, bazylie, oregano, ostrą paprykę(lub szczyptę vifonu). Aby zagęścić-dodać mąki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i spróbować.

Ugotować makaron, włożyć na talerze, polać sosem.

SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 2.30 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-22 13:57:49
    zlosliwiec
    -2
    Przyprawy? Chyba rozumiem. Mogę dodać chiński sos sojowy, tabasco, miętę i muchę tse-tse, i tak będzie smakować tak samo ;-)
  • phdwao, 2009-12-22 20:45:38
    phdwao
    Widac że sie nie znasz na gotowaniu, jak lubisz muchy to mozesz dodac, albo dosłodzic miodem własnej produkcji, jak lubisz Złoś to proszę, ja dałam przkład przypraw i sądze,że sie zwyczejnie czepiasz.
    Komentarz
  • albin_ek, 2009-12-22 20:58:32
    albin_ek
    4
    każdy dodaje przyprawy wg własnego uznania. Mnie się wydaje, całkiemm ok i pewnie go chętnie wypróbuje przy najbliższej okazji.

    i polecam świeże oregano i bazylię dodaać pod koniec robienia sosu....rewelacyjny aromat!

  • truskawkowawiosna, 2010-01-08 14:51:11
    truskawkowawiosna
    2
    -cebulę lepiej zeszklić przed mięsem, a zamiast czosnku suszonego o niebo lepszy jest prawdziwy, swiezy-zupelnie inny aromat i smak

    -w przepisie jest koncentrat, co moze wprowadzac w blad chodzilo Ci chyba o przecier pomidorowy, dla wiekszosci koncentrat to jednak bardzo gesta, pomidorowa papka o skoncentrowanym smaku malym sloiczku, moim zdaniem lepiej wrzucic swieze, dojrzale pomidory albo pomidory z puszki

    - co do przypraw: to bolonski sos jest najlepszy z swiezą bazylią, tymiankiem i oregano, mozna dodac odrobine cukru- prawdziwy sos bolonski jest lekko slodkawy, dodawanie ostrych przypraw zupelnie zmienia smak- przepis powinnas raczej nazwac -moj sos do spaghetii
  • phdwao, 2010-01-09 19:44:22
    phdwao
    Każdy ma inny gust i co innego mu smakuje,to jest rzeczywiscie moj sos, ale chyba o to chodzi by wrzucac swoje przepisy.No cóż, to że takiego sosu nie jesz, nie znaczy że przepisowi należą sie 1,5 gwiazdki, ale to moja ocena....
    Komentarz
  • truskawkowawiosna, 2010-01-11 13:10:50
    truskawkowawiosna
    jak wrzucasz przepis, to liczysz się chyba z krytyką? nie napisalam, ze jest beznadziejny i juz, dalam swoje rady, skupilam sie na konkretach- za to mnie zminusowalas?

    przepis jak przepis- wiadomo nie kazdemu moze smakowac, ale opis jest po prostu kiepski, niedopracowany- lista skladnikow jest malo konkretna (przyprawy?), opis przygotowania tez moglby byc lepszy- nic nie piszesz o gotowaniu makaronu itp, a to jest akurat istotne.

    to tylko konkurs, zabawa, dystansu zycze...
    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-11 14:25:06
    malinka118
    4
    Dla mnie katastrofą w tym przepisie jest szczypta vifonu - chodzi o zupkę chińską?

    Zgadzam się z uwagami truskawkowejwiosny co do cebulki czosnku.
  • ptysza, 2010-01-11 19:39:15
    ptysza
    Mnie niestety nie przekonuje ten przepis:szkoda, że nie ma zdjęcia, zioła prowansalskie i czosnek suszony to już w ogóle odpada jak dla mnie.

    Komentarz
  • anetka832, 2010-01-12 16:28:36
    anetka832
    2
    Prosty przepis na domowy sos, a czy on boloński czy nie boloński to jest mi wszystko jedno. Co do przypraw - co kto lubi, propozycja odnośnie ziół prowansalskich, czosnku czy bazylii zupełnie mi odpowiada.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe