Faszerowane jajka

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2011-01-14
  • Faszerowane jajka

Składniki:

Przygotowanie:

W zależności od planowanej liczby gości ilość składników ulega zmianie. Podane tutaj ilości sprawdzają się dla ok. 15 osób, gdyż otrzymujemy 30 sztuk przekąski.

Ugotowane jajka należy schłodzić, obrać ze skorupki. Następnie przeciąć wzdłuż, by powstały łódki. Wyciągnąć żółtka i przełożyć je do osobnej miski. Wszystkie żółtka należy zgnieść, by powstała jednolita masa.
Ogórki konserwowe pokroić na bardzo drobną kosteczkę i dorzucić do żółtek.
Szynkę również pokroić na drobne kawałeczki i dorzucić do żółtek z ogórkiem.
Można również dodać drobno pokrojony szczypiorek.
Całość wymieszać.
Spróbować. Jeśli smak żółtka wybija się ponad resztę składników, to należy dodać więcej ogórka i szynki /opcjonalnie szczypiorku/ - najlepiej w stosunku 1 ogórek, 1 plaster szynki, 1 łodyżka szczypiorku.
Jeśli proporcje są dobre, dodać majonezu. Majonez ma scalić wszystkie składniki ze sobą, jednak cała masa nie może być lejąca.
Gotową masę nakładać na poszczególne połówki jajek.
Udekorować liśćmi pietruszki i/lub kawałkiem rzodkiewki.
Wstawić do lodówki pod przykryciem i po ok. godzinie można podawać.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Eiger, 2011-10-28 10:48:17
    Eiger
    polecam również przepisy z http://jajkafaszerowane.pl
    Komentarz
  • moncia25, 2012-01-06 16:46:42
    moncia25
    1
    pyszne, robię bardzo podobne uwielbiam wszystkie wariacje jajeczne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem