Rosołek rybny

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2011-01-14
  • Rosołek rybny

Składniki:

  • ryby słodkowodne [2 ] (2 filety z ryby słodkowodnej)
  • woda [2.5 l]
  • marchew [1 szt.]
  • pietruszka [1 szt.] (korzeń i nać)
  • cebula biała [1 szt.]
  • seler [1 szt.]
  • por [1 szt.]
  • ziele angielskie [4 szt.]
  • liście laurowe [2 szt.]
  • przyprawa warzywna [3 szczypty]
  • pieprz [4 szczypty] (najlepszy jest pieprz młotkowy)

Przygotowanie:

Z warzyw ugotować bulion, doprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi, przyprawą warzywną.
Kiedy warzywa zmiękną, wyłowić je z bulionu. Do bulionu wrzucić rybę (filet pokrojony w kostkę), gotować ok. 15-20 minut.
Marchew wyjętą z bulionu pokroić w kostkę, dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem do smaku.

Zupa jest świetna jako baza pod bardziej treściwe zupy rybne, ale to też pyszny, chudziutki rosołek o wyrazistym smaku! Polecam!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem