Lemon curd.

autor: , kategoria: kremy i musy, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2011-01-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lemon curd.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lemon curd.

Składniki:

  • cytryna [3 szt.] (sok z nich i skórka obtarta)
  • jajka [2 szt.]
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • cukier [200 g]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • masło [1 łyżka]

Przygotowanie:

Sok z cytryn i startą skórkę z nich umieścić w rondlu z cukrem, jajkami, żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Zagotować mieszając. Gotować przez ok. 2 min.
Jeśli zostaną grudki użyć blendera lub przetrzeć przez sito. (u mnie nie trzeba było)
Dodać masło i gotować przez kolejne 2 min.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna

Komentarze

  • Sensuel, 2011-01-17 20:44:00
    Sensuel
    A co to właściwie jest???Nie znam i nigdy nie słyszałam o czymś takim.To się je,pije,dodaje do czegoś??
    Komentarz
  • cynaamonka, 2011-01-18 14:42:01
    cynaamonka
    Do ciast można dodawać, jako krem do przekładania np. dwóch biszkoptowych placków.
    Dziękuję za przepis, od dawna go szukałam
    Komentarz
  • klaudens, 2011-01-24 23:38:00
    klaudens
    Dziękuję cynamonko
    można stosować jako krem do tart, sernika można zajadać na kanapce jako marmoladę lub ze słoiczka wcinać
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką