Nugat lwowski

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2011-01-18
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Nugat lwowski
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Nugat lwowski
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nugat lwowski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nugat lwowski

Składniki:

Przygotowanie:

Z ciekawosci zamowiłam to "ciasto" we lwowskiej restauracji i następnego już dnia miałam na nie wyszparany przepis. Teraz króluje na naszym stole w większe uroczystości.
------------------------------------------------------------------------------------------
Cukier zalewamy wrzącą wodą, dodajemy ocet i gotujemy w rondlu bardzo gęsty syrop. Wlewamy płynny miód i wygotowywujemy.

W metalowym naczyniu z białek ubijamy sztywną pianę. Przygotowywujemy sobie garnek z wodą, i doporwadzamy do wrzenia, na którym postawimy naszą ubitą w naczyniu piane. Ubijamy piane na parze dodając syrop. Ubijamy do czasu gdy masa zacznie po mału odrywać się od trzepaczki .

Ja używam miksera elektrycznego, trzeba uważać jednak bo miksery zame z siebie zaczynają sie grzać a tu mamy jeszcze ciepło naczynia i buchającą parę.

Dodajemy posiekane bakalie.

Wykładamy masę na jednego z wafli, przykrywamy drugim i przyciskamy czymś ciężkim. Najlepiej encyklopedią. Na godzinę Przed podaniem można polać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą.

Trochę zachodu jest z tym deserkiem, ale efekt oszałamiający.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • dagmara_9, 2011-08-21 23:24:00
    dagmara_9
    2
    pychota!!!! polecam..
  • Lidzia007, 2011-08-23 16:24:14
    Lidzia007
    wygląda bajecznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem