Rogaliki z czekoladą

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2011-01-23
  • Rogaliki z czekoladą

Składniki:

  • drożdże [10 dag]
  • mleko [0.5 l]
  • cukier [1 szklanka]
  • żółtko z jajka [4 szt.]
  • mąka [8 szklanek]
  • margaryna
  • czekolada (w miękiej konsystencji, taka jak do smarowania na kanapki)
  • jajka [1 szt.] (do smarowania rogalików)

Przygotowanie:

Mleko zagotować. Margarynę rozpuścić. Gdy mleko troszkę przestygnie, wlewamy połowę do miski. Rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. Następnie dodajemy ok 2 szklanek mąki. Mieszamy do uzyskania konsystencji śmietany. Dodajemy pozostałe mleko oraz żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę i rozpuszczona margarynę.
Gotowe ciasto nie będzie "przyklejać" się do ręki. Jeśli jeszcze jest klejące, dodaj więcej mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Z kawałka gotowego ciasta formujemy wałkiem koło. Dzielimy go na 6 trójkątów. Na środku grubszego brzegu nakładamy łyżeczką czekoladę. Zawijamy, tworząc księżyce.

Układamy na blachę. Smarujemy roztłuczonym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 15 min, aż rogaliki ładnie się zarumienią :)

Smacznego :D

P.S. Pamiętajcie aby formować małe rogaliki, ponieważ one jeszcze w piekarniku urosną.
P.S. Wyjdzie ok 50 rogalików.

W razie problemów zapraszam na mój przepis na kanale YT:
http://www.youtube.com/watch?v=UdYWfVs_h8g

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe