Świąteczne ciasto bakaliowe wg. przepisu Nigelli Lawson

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne ciasto bakaliowe wg. przepisu Nigelli Lawson
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne ciasto bakaliowe wg. przepisu Nigelli Lawson

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na idealne bakaliowe ciasto świąteczne, sycące i pyszne :)

1. Podgrzewamy piekarnik do 150C.
2. Wykładamy spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm papierem do pieczenia.
3. Do garnka wrzucamy posiekane śliwki, rodzynki, żurawinę, masło, cukier, miód, likier, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i startą skórkę, przyprawę korzenną oraz kakao. Mieszamy, aż mieszanka zacznie wrzeć i gotujemy jeszcze ok. 10 min., mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy na 30 min., do ostudzenia.
4. Po 30 minutach, dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy dobrze, żeby składniki się połączyły.
5. Nalewamy mieszaninę do przygotowanej tortownicy.
6. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni C, na ok. 2 godziny. Jeśli włożymy wykałaczkę do środka ciasta, ciasto powinno nadal być mokre w środku.
7. Czekamy aż ciasto ostygnie, następnie wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy według uznania (np. złotymi ozdobami) lub zostawiamy nieudekorowane.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem