Swojskie risotto z suszonymi pomidorami

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia włoska , dodano: 2011-01-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swojskie risotto z suszonymi pomidorami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swojskie risotto z suszonymi pomidorami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swojskie risotto z suszonymi pomidorami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swojskie risotto z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • ryż [300 g]
  • bulion warzywny [850 ml] (trochę mniej niż 4 szklanki)
  • cebula [1 szt.] (średnia/duża)
  • kiełbasa [1 szt.] (ok. 200 gram, ja dałam kaszubską, może być inna :))
  • pomidory suszone [6 szt.] (może być więcej :))
  • papryka czerwona [2 szt.]
  • natka pietruszki [1 pęczek]
  • ser żółty [300 g] (starty)
  • olej [2 łyżki] (lub oliwa)
  • masło [1 łyżka]
  • kurkuma [1 łyżka]

Przygotowanie:

Przepis na włoskie risotto z polską nutą :)

1. Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
2. Kiedy kiełbasa się trochę podsmaży dodajemy posiekaną cebulę i masło.
3. Kiedy cebula się zezłoci dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, Podsmażamy wszystko chwilkę.
4. Wsypujemy ryż (nie gotujemy go wcześniej :)) i kurkumę. Podsmażamy mieszając przez chwilkę, ok. 2 minuty :)
5. Dolewamy trochę bulionu warzywnego - ok 1/3 szklanki, mieszamy i czekamy aż wyparuje lub wsiąknie w ryż :)
6. Wlewamy kolejne porcje bulionu (wlewamy szklankę, czekamy aż zabulgocze, kolejną, kolejną).
7. Jeśli bulion był z kostki, nie musimy już dosalac, jeśli przygotowywaliśmy samodzielnie, próbujemy czy trzeba dodać soli, jeśli tak-dodajemy.
8. Dodajemy pokrojone w słupki suszone pomidory.
9. Mieszamy, żeby się nie przypaliło, aż ryż wypije bulion i będzie dość miękki (ale nie ciapka), dodajemy wówczasstarty ser, mieszamy wszystko dokładnie, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
10. Podajemy na ciepło.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kukurydzą

Komentarze

  • polutek, 2011-02-06 22:00:18
    polutek
    2
    Super - ja robię bardzo podobnie, tylko zamiast kiełbasy daję boczek Wysmażam najpierw dobrze a potem dodaję składniki pozostałe. Ryż sprawdzony do risotto to arborio Kupca. Nie używam już innego, bo przez zły ryż moża polożyć całe ristotto. Bardzo polecam takie danie - można się najeść do syta, nawet i odgrzane smakuje świetnie. Dlatego daję 5!
  • Hermiona_Granger, 2011-02-20 13:25:37
    Hermiona_Granger
    Bardzo dziękuję za pierwszą recenzję
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-05-16 14:56:10
    studentkaAM
    0
    Hmmm w smaku jakos nie przypadło mi za bardzo do gustu, bo niestety ryż położył wszystko. Polecam specjalny do risotto, bo mój był na pół twardy
    Zamiast kiełbasy dodałabym kawałki piersi z kurczaka. Jakoś lepiej wkomponowałby się smakiem w całą potrawę.
    30 dag sera to również dla mnie zabójstwo. Dałam o połowę mniej i wyszła fajna konsystencja. Tyle uwag ode mnie. Można zjeśc, choc 2 razu już się nie skuszę

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem