Gyros

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia grecka , dodano: 2009-12-10
  • Gyros

Składniki:

Przygotowanie:

Mięsko kroimy w cieniutkie plastry, a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska (olej, przyprawa i 2 ząbki czosnku)mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników(jogurt, 3 ząbki czosnku i majonez) - i już gotowy

Mięsko po wyjęciu z lodówki odsączamy z nadmiaru oleju na sitku następnie pieczemy na teflonowej patelni (już bez dodatku tłuszczu) na dość mocnym ogniu, często mieszając. Smażenie mięska ja podzieliłam na 2 porcje, z braku dużej patelni. Czas pieczenia do miękkości mięska był około 15 min.

Najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej:)

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • eweska, 2009-12-19 14:42:58
    eweska
    1
    Polecam, gyros jest rewelacyjny, prosty do zrobienia, dla mnie pycha, ostatnio na każdej imprezie na jakiej bywam jest gyros, ostatnio chyba bardzo popularny, ale dobrze bo smaczny
  • alkamor, 2009-12-19 15:01:57
    alkamor
    nie wiem dlaczego nie wpisało się ile ma być karczku. Ja kupuję ok. 1 kg
    Komentarz
  • earring, 2010-01-22 18:01:46
    earring
    2
    Ja uwielbiam Gyros, ale robię go trochę inaczej: dodaję majonez i ketchup (bez jogurtu) i warstwami nakładam (od dołu) mięso (indyk lub kurczak), kukurydza, pomidory, sałata pekińska. Ale też jest fajnie
  • alkamor, 2010-01-22 21:10:24
    alkamor
    ale to wtedy jest sałatka gyros
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe