Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2011-01-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco

Składniki:

Przygotowanie:

Nasza ulubiona szarlotka, niezwykle łatwa i szybka w wykonaniu, do tego przepyszna i pachnąca. Przy użyciu minimum składników, które znajdują się chyba w każdej kuchni. Świetnie smakuje z gałką lodów i bitą śmietaną lub polana sosem czekoladowym ;)

Przygotowanie:
Proponuję najpierw zrobić posypkę, żeby jabłka czekając na posypkę nie ściemniały. Mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier puder i masło. Posypka może być sypka, jeśli jednak długo będziemy ją wyrabiać to zbije się w"kulki" jak na zdjęciu.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Jabłka (najlepiej jakaś kwaśniejsza odmiana) obieramy ze skórek i każde dzielimy na ósemki. Każdą cząstkę możemy jeszcze przekroić na pół (jak kto woli). Układamy cząstki jabłek gęsto jedne obok drugich tak aby nie było widać dna naczynia. Następnie posypujemy je cynamonem i cukrem w dowolnej ilości (ja sypię ok. 2 łyżek cukru). Na koniec na jabłka sypiemy posypkę i tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do uprzednio nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy bez przykrycia ok. 20-25 minut aż jabłka zmiękną.
Wskazane, żeby jabłka były lekko twardawe :)

Jedno naczynie żaroodporne = 6 porcji.

Smacznego!

    Śr. ocena: 3.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Patucha, 2011-02-08 09:20:50
    Patucha
    dodaję do ulubionych i przy najbliższej okazji wypróbuję, bo brzmi zachęcająco pysznie
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-04-16 16:38:20
    anka_bunio
    5
    Bez jajek i mleka - prawdziwy ideał godny wielokrotnego przygotowywania! Z przyjemnością wyznaję, że była pyszna. I faktycznie najlepiej smakuje na ciepło. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej, zastanawiam się, jak bardzo wpłynęło to na smak. Tak czy siak, bardzo smaczne ciasto.
  • Susanna, 2011-04-16 17:04:29
    Susanna
    Anka bardzo się cieszę, że szarlotka tak Ci smakowała My z mężem tez ją uwielbiamy. Jest świetna w momencie gdy zjawią się niezapowiedziani goście, potrafi uratować życie
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-04-17 13:43:45
    Sensuel
    3
    Też tak robię tylko w postaci tarty .Pyszne...
  • majqnia, 2012-01-21 09:22:34
    majqnia
    2
    przepyszne! robiłam już wiele razy i nadal będę, z bitą śmietaną, polewą czekoladową, lodami... mmmm.... no i ta prostota, cena i szybkość robienia jestem zachwycona! i wszyscy niespodziewani goście także
  • mart29a, 2012-02-06 19:51:24
    mart29a
    Mi nie wyszła. Zrobiłam wszystko według przepisu, jedynie jabłka były smaczne. Na wierzchu ta niby "kruszonka" była strasznie sypka i czuć było mąkę.
    Komentarz
  • Susanna, 2012-02-28 14:51:44
    Susanna
    Dziwne! Marto jesteś ewenementem Ciezko mi powiedzieć dlaczego Ci nie wyszła ta szarlotka skoro innym wyszła i smakowała....
    Komentarz
  • papatka, 2012-11-12 22:26:35
    papatka
    0
    Mi tez nie wyszla, zrobilam wszystko wedlug przepisu a szarlotka w ogole 'nie trzyma sie kupy', nie da sie jej w ogole pokroic czy nalozyc, to poprostu jablka z posypka.
  • patrycjan, 2012-11-19 08:40:32
    patrycjan
    0
    Szarlotka udała się...chyba. W każdym razie ciasto to wygląda trochę jak podeszwa. Piekłam pyszniejsze i równie mało pracochłonne szarlotki. Nie polecam
  • toPestka, 2012-11-20 10:50:29
    toPestka
    0
    Fajny przepis! Mam jeszcze jeden sprawdzony na błyskawiczną pyszną szarlotkę, też bez "ciasta"
    http://topestka.blogspot.com/2012/11/byskawiczna-pyszna-szarlotka.html
  • ABI_666, 2012-11-22 13:24:52
    ABI_666
    0
    Pycha! Posypkę zrobiłam z normalnym cukrem, a zamiast zwykłej mąki dodałam mąkę owsianą. Do jabłek dodałam trochę cukru waniliowego. Rewelacja! Uwielbiam jeść gorącą szarlotkę prosto z naczynia żaroodpornego
  • ABI_666, 2012-11-22 13:29:20
    ABI_666
    A! zapomniałam jeszcze dopisać, że dzięki płatkom owsianym szarlotka jest bardzo sycąca. Zamierzałam zjeść na raz pół porcji, ale nie dałam rady
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem