Muffinki z żurawiną, orzechami i skórką pomarańczy

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2011-02-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z żurawiną, orzechami i skórką pomarańczy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z żurawiną, orzechami i skórką pomarańczy

Składniki:

Przygotowanie:

Orzechy nadają ciastu specyficzny aromat, przełamany pięknym zapachem skórki z pomarańczy i słodko-kwaśnym smakiem żurwniny.

Muffiny ładnie wyrastają, mimo małej ilości proszku do pieczenia (nie lubię dawać go dużo, a w muffinkach niestety często dodaje się dużą ilość proszku+sodę). Przepięknie wyglądają przed upieczeniem, są takie kolorowe :) Aż zrobiłam im zdjęcie "przed". W środku, po przekrojeniu widnieją urocze szlaczki w cieście.

Są zbite, długo utrzymują świeżość i są bardzo sycące.

Składniki na 12 muffinek:

190 g mąki pszennej
2 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
225 g cukru pudru
starta skórka z 1/2 pomarańczy
40 g orzechów drobno posiekanych (dałam włoskie, ale można dać laskowe lub pekanowe)
50 g żurawiny suszonej drobno posiekanej
125 ml mleka
70 g masła roztopionego

Makę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy w dużej misce.

Dodajemy mleko, jaja, masło i mieszamy łyżką do momentu gdy nie będzie grudek (czyli odwrotnie niż u większości muffinek, bo zazwyczaj zostawia się te grudki ;) ).

Dodać skórkę z pomarańczy, orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto wykładamy do 2/3 wysokości każdej papilotki w formie na muffiny.

Można posypać po wierzchu orzechami i żurawiną :)

Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach C na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy muffinki na metalową podstawkę. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-02-24 16:27:36
    anka_bunio
    1
    Muffinki są bardzo smaczne, ale wolę te o mniej zbitym, bardziej nadmuchanym cieście. Niemniej, tak jak mówiłam, dobór dodatków znakomity.
    Aha, i polecam dać mniej cukru.
  • La Monica, 2011-02-25 08:54:36
    La Monica
    Anka bunio- tak muffiny są zbite, dlatego, że ciasto się dłużej miesza Dla mnie cukru było w sam raz ale można spokojnie odjąć, każdy lubi co innego. Cieszę się, że smakowały, dziękuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem