Pierogi ruskie

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2011-02-08
  • Pierogi ruskie

Składniki:

Przygotowanie:

Farsz

Gotujemy ziemniaki (solimy)
Przestudzone ziemniaki przepuszczamy na maszynce, ser również.
Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na patelni na złoty kolor.
Cebulę dodajemy do ziemniaków i sera. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Ciasto

Do dużej miski wsypujemy 1 kg maki, dodajemy dwa żółtka, połowę margaryny roślinnej ( miękkiej) i wlewamy pomału ciepłą wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Powinno wystarczyć około -0.4 l wody.
Gdy wszystko się połączy ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy do momentu aż po przekrojeniu na pół pojawią się w środku bąbelki. W tedy ciasto jest gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy cienko , szklanką wykrawamy kołka i lepimy pierogi.

Jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam.

Polecam

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • blanca1985, 2011-02-08 22:32:02
    blanca1985
    Dodam jeszcze że ciasto jest mięciusieńkie.
    Komentarz
  • Harakiri, 2014-02-23 13:46:14
    Harakiri
    Ile to gotować?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem